Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, bilanço büyültmeyecek olsa da, portföyündeki 216 milyar dolarlık tahvillerin vadesi 2016'da sona eriyor. Geçtiğimiz bir kaç yılda tahvil çevirme rakamları ihmal edilebilir derecede düşük seviyelerdeydi. Geçtiğimiz hafta, New York Fed Başkanı William C. Dudley, Fed politika yapıcılarının itfadan gelen meblayla yeniden yatırım yapmayı planladığını söylemişti. Bu durum tahvil yatırımcıları ve Wall Street için bir neşe kaynağı olmuştu.

Fed, en büyük ABD devlet tahvili pozisyonuna sahip kurum. Fed'in 2.5 trilyon dolarlık tahvil stoğunu, finansal kriz sırasında ekonomiyi desteklemeyi amaçlarken oluşturdu. Fed'in tahvil stoğu bazı yatırımcılar için faizlerin gidişatından daha önemli bir gösterge. Bu aydan itibaren 2019'a kadar, Fed'in portföyündeki 1.1 trilyon dolarlık tahvilin vadesi doluyor.

ABD tahvilinde boğa olanlar için, Fed'in vadesi dolacak tahvilleri çevirecek olması, 2016'da tahvil faizlerinin artacağı yönündeki piyasa beklentisine ilişkin kuşkuları artıran başka bir sebep oldu. Eğer Fed yetkilileri itfalardan gelen parayı tekrar yeni borçlanma araçlarına yatırmayı seçmeselerdi, ABD hükümeti muhtemelen borçlanmasını Fed'in borçlanacağı miktarda artırmak durumunda kalabilirdi. Bu durum da, tahvil faizlerini yukarı yönlü baskılayabilirdi.

12 milyar dolar yöneten Sage Advisory Services kurucularından Mark MacQueen, "Fed sıkılaştırması bizi çok az kaygılandırdı, ancak bilançonun gevşemesi bizi çok fazla kaygılandırır. Fed, önümüzdeki dönemde, piyasalarda genel faiz oranı seviyelerinde, bilançonun faiz artırımlarından daha etkili olduğunun farkında." dedi.