KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hong Kong doları ileri vadeli kontratları (forward), Çin varlıklarına yönelik beklentilerin kötüleşmesinin sermaye çıkışlarını artırması ve kentin 32 yıldır süren kur çıpası uygulamasını sonlandıracağı spekülasyonu ile, bu yüzyılın en düşük seviyesine indi ve gösterge faiz son yedi yılın en hızlı sıçramasını gerçekleştirdi.

Hong Kong dolarının ABD doları karşısındaki oniki ay vadeli kontratları yüzde 0.3 kadar düşerek 7.8904 seviyesine indi ve mevcut kur sisteminde Hong Kong dolarının işlem görebileceği aralık olan 7.75-7.85 bandının dışına çıktı. Hong Kong doları 7.8229 seviyesine kadar düştü ve bandın alt sınırının sadece yüzde 0.35 uzağında. Öte yanan üç ay vadeli krediler için interbank faizi sekiz baz puan yükselerek yüzde 0.55 seviyesine çıktı. Hong Kong Para Otoritesi CEO'su Norman Chan, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, lokal para biriminin alt sınıra kadar düşmesini beklediğini kaydetti ve kur çıpası uygulamasına devam edileceği taahhüdünü yineledi.

Hisse senetlerinin göstergesi Hang Seng Endeksi bu yıl, Şanghay'da işlem gören Çin hisse senetlerinin ayı piyasasına girmesi ve Çin ekonomisinin 2015 yılında son 25 yılın en yavaş büyümesini gerçekleştirmesi ile birlikte yüzde 13 düştü. Yuanın Ocak ayının ilk haftasında beş yılın en düşük seviyesine gerilemesi, Çin ekonomisine ilişkin beklentileri kötüleştirdi ve Asya bölgesinde, yen hariç para birimleri değer yitirdi.

DBS Hong Kong Ltd. hazine ve piyasalar idari direktörü Tommy Ong, "Hong Kong doları, Çin'de olanlar dikkate alındığına, küresel piyasalardaki riskten kaçınma yaklaşımının bir kurbanı," dedi ve "Tüm dünyada doları çıpalı sistemler baskı altında, ancak Hong Kong'un kur çıpasının süreceğini düşünüyorum, zira yuandaki volatiliteden dolayı daha iyi bir alternatif yok" şeklinde görüş bildirdi.

Advertisement