Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10:05'te güncellendi)

Petrol, yatırımcıların tüm piyasalarda görülen yükseliş dalgasına binebilmek için, olumsuz petrol stok verilerinin ötesine bakmaları ile birlikte, Ağustos ayından bu yana en büyük iki günlük yükselişini gerçekleştirdi.

Vadeli petrol kontratları, Çarşamba günü 12 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından, yaklaşık yüzde 11 değer kazandı. Asya hisse senetleri ve gelişen piyasa para birimleri, merkez bankalarının teşvikleri artıracağı beklentisi ile yükseldi. Citigroup Inc., petrolün, İran ile birlikte arzdaki artışa dayanabilmesi durumunda "yılın işlemi" olabileceğini kaydetti. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin açıkladığı verilere göre, petrol stoku 15 Ocak haftası 3.98 milyon varil arttı.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Böylesine büyük yönlü bir hareketin ardından, son haftalarda ters yönde düzeltme eğilimleri olduğunu görüyoruz," dedi ve "Önümüzdeki birkaç ay boyunca petrolde bazı daralma dönemleri olacak gibi görünüyor, özellikle İran'ın piyasaya geri dönmesi ve hayalkırıklığı yaratan talep artışı nedeniyle" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol bu yıl, Çin piyasalarındaki volatilite ve İran'a yaptırımşarın kaldırılması sonrası bu ülkenin ihracatının artacağı ve böylelikle piyasadaki aşırı arz durumunun daha da genişleyeceği endişesi ile yaklaşık yüzde 17 düştü. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, piyasa "aşırı arzda boğulabilir" ve bunun sonucu fiyatlar daha da düşebilir. BP Plc CEO'su Bob Dudley, Dünya Ekonomik Forumu için bulunduğu İsviçre'nin Davos kentinde yaptığı açıklamada, dünya enerji endüstrisinin, bir "petrol seli" ile uğraşması ile birlikte, "çok keskin şoklarla" karşı karşıya olduğunu söyledi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.85 dolar ya da yüzde 6.3 artarak varil başına 31.10 dolara çıktıktan sona, Hong Kong saati ile 14:25'te 30.92 doalra geldi. Kontrat Perşembe günü 1.37 dolar ya da yüzde 4.9 değer kazanarak 29.25 dolardan kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 7 arttı.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 1.51 dolar yükselerek varil başına 31.04 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 1.18 dolar yükselerek 29.53 dolardan kapandı. Tüm kontratlarda toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yaklaşık yüzde 139 üstündeyi. BD petrolünün göstergesi WTI, Avrupa göstergesi Brent petrolüne göre 8 sent iskontoyla işlem gördü.

(10:05'te güncellendi)