Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen ve çalışma arkadaşları, geçen ay gösterge faizi 2016'dan bu yana ilk kez yükselttikten sonra, şimdiye dek, güçlü dolar nedeniyle ters ayakta yakalandı.

Bazı yetkililerin ABD para birimindeki yükselişin yakında hızını kaybedeceğini söylemesine karşın, dolar, Fed'in 16 Aralık'taki son toplantısından bu yana, efektif kur bazında ölçüme göre yüzde 2 değer kazandı. Önceki yıldaki yüzde 11'lik yükselişe ek olarak, son çıkış, zaten yavaşlamakta olan ekonomik büyümeyi daha da olumsuz etkileyecek ve Fed'in halen çok düşük olarak değerlendirdiği enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacak.

New York'ta  JPMorgan Chase & Co. kıdemli ABD ekonomisti Robert Mellman, "Bu, bir aylık süre için büyük bir hareket," dedi ve bu durumun, JPMorgan'ın Fed'in bir sonraki faiz artırımı beklentisini Mart ayından Haziran ayına ötelemesi için temel bir neden olduğunu sözlerine ekledi. Mellman, "Güçlü doların ekonomi ve enflasyon üzerindeli birikimli etkisi oldukça önemli" şeklinde görüş bildirdi.

Yellen ve arkadaşlarının, Salı ve Çarşamba günü gerçekleştirecekleri bu yılın ilk toplantısında faizi sabit tutmaları bekleniyor. Yatırımcılar, Fed'im 2016 yılında dört çeyrek puanlık faiz artrımı şeklindeki baz senaryosunun değiştirip değiştirmediğni anlamak için, toplantı sonrası yapılacak açıklamaya bakacaklar.

Bu yıl dünya piyasalarında, dolar ve Hazine tahvillerinin değer kazanması ve hisse senedi ve emtia fiyatlarınıns ert bir şekilde düşmesi şeklinde görülen türbülans dalgaları, yatırımcıların Fed'in bir sonaki faiz artrımı için beklentilerini ötelemelerine neden oldu. Piyasalar şimdi bu yıl yalnızca iki faiz artırımı bekliyor ve Mart ayında faiz artırımı olasılığını yüzde 26 olarak görüyor. Bu olasılık geçen ay bu zamanlar, federal fon vadeli işlemler piyasasına göre, yüzde 46 seviyesindeydi.