KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(09:10'da güncellendi)

Asya hisse senetleri, petrol fiyatlarının tekrar varil başına 30 doların altına gerilemesi ile birlikte değer kaybetti ve iki günlük yükselişini durdurdu. Düşüşlere Japonya hisseleri öncülük etti.

SMBC Friend Securities Co. baş stratejisti Toshihiko Matsuno, “Yatırımcılar petrol fiyatındaki düşüşü, küresel büyümenin ve gelişen piyasa ekonomilerindeki zayıflamanın doğrudan belirtisi olarak görme eğiliminde. Bu algı, durumu daha da kötüleştiriyor” dedi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Hong Kong saatiyle 14:32'de yüzde 1.4 düşerek, geçtiğimiz iki günlük yükselişini sonlandırdı. Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 2.2 azalırken, Hong Kong'da işlem gören Çin şirketlerinin hisse senetlerinin yer aldığı Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 3.4 düştü.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) dün, petrol fiyatlarındaki kayıpların genişlemesinin ardından seansın son bir saatinde yoğunlaşan satışların etkisi ile iki günlük çıkışını sonlandırdı. Çin'in hisse senedi piyasasındaki sert dalgalanmalar yılın ilk birkaç haftasında ön plana çıkarken, petroldeki sert düşüşün sanayi talebi, fiyatlar ve küresel ekonomik büyüme üzerindeki etkisi şimdi artık gündemin en üst sırasına çıkıyor. Hisse senetleri ve petrol şimdilerde 2013'ten bu yana en büyük korelasyon seviyesine ulaştı.

Çin ve Japonya hisse senetleri, Avustralya ve Hindistan piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olup ABD endeks vadelilerinin düşerken, bölgedeki kayıplara öncülük etti. Hisse senetlerindeki çöküş ve enerji şirketlerindeki kayıpların güvenli limanlara olan ilgiyi artırmasıyla, yen yükselişini ikinci güne taşıdı ve hazine tahvilleri yükseldi.

Auckland'da First NZ Capital Group Ltd. stratejisti Chris Green, "Gördüğümüz ralli daha ziyade biraz açık pozisyon kapama rallisi gibiydi," dedi ve "Bu risk alınacak bir dönem değil. Temel risk Çin ekonomisi ve onun nasıl evreileeği. Çinli yetkililerin Döviz ve hisse senedi piyasalarındaki volatiliteyi önlemeye yönelik yeteneklerine ilişkin artan bir belirsizlik var. Petroldeki zayıflamaya ve bunun etkilerine ilişkin de endişeler artıyor" şeklinde görüş bildirdi.

(09:10'da güncellendi)

Advertisement