Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Google'ın 4. çeyrek karı ve satışları beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Online reklam satışları ve maliyet kontrolünün sıkılaştırılmasıyla, Google'ın ana şirketi Alphabet Inc., dünyanın en değerli şirketi olmak üzere Apple'ı geçti.

Google'ın ana işlerini ve reklam operasyonlarını riskli yatırımlardan ayıran yeni yapılanmaya göre ilk kez açıklanan sonuçlara göre şirketin 4. çeyrek satışları partnerlere geçen satışlar hariç yüzde 19 artarak 17.3 milyar dolar oldu. Bloomberg'in derlediği ankete göre, analistlerin ortalama beklentisi 16.9 milyar dolardı. Şirketin tek sefere mahsus bazı kalemler hariç hisse başına karı 8.67 dolar gerçekleşerek analist beklentisi olan 8.08 doları aştı.

Yapay zeka, şoförsüz araç ve sağlık teknolojilerine yatırım yapan Google, geçtiğimiz yıl adını ve yapısını değiştirerek yatırımcılarına, web işlerindeki performansı ve Alphabet CEO'su Larry Page'in yeni projeler için harcadığı miktarı daha iyi izleme imkanı sağlamış oldu. Google'ın ana işinin sağlıklı seyretmesi ve yatırımcıların şirketin inovasyon yeteneğine olan güveni şirketin hisse senedi fiyatının son 3 senede ikiye katlanmasına neden oldu.

Edward Jones & Co analisti Josh Olson, "Şirketin net karı çok sağlıklı. Yeni yapılanmayla gelen saydamlık yardımcı olacak. Şirketin ana işleri çok sağlıklı gözüküyor. Bu da yatırımcıların şirketin diğer girişimlerine olan güvenini sağlayacak." dedi.

Mountain View, California merkezli Alphabet hisse senetleri New York işlermlerinde yüzde 1.2 yükselerek 770.77 dolara ulaştı. Alphabet'in piyasa değeri 523.1 milyar dolara ulaştı. Apple'ın piyasa değeri 534.7 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.