Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Kılıç: Üniversite mezunlarının kredi borçları işe girene kadar öteleniyor

Kılıç: Üniversite mezunlarının kredi borçları işe girene kadar öteleniyor

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, ""Üniversite mezunu kişilerin kredi borçları, sigortalı bir işe girinceye kadar ötelenmektedir" dedi

Giriş: 08 Şubat 2016, Pazartesi 14:02
Güncelleme: 08 Şubat 2016, Pazartesi 14:02

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, üniversite mezunu kişilerin kredi borçlarının, sigortalı bir işe girinceye kadar ötelendiğini, ayrıca iş sahibi olmayan mezunlardan icra yoluyla para tahsilatı gibi bir politikalarının bulunmadığını belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun, yazılı soru önergesini yanıtlayan Kılıç, hükümetin vaatleri arasında yer alan, gençlere ücretsiz internet erişimi imkanı getirilmesi ve lisans öğrencilerinin 330 lira olan burslarının 400 liraya çıkarılmasına ilişkin düzenlemelerin yapılacağını bildirdi.

Kılıç, Bakanlığının, 64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı'nda destek vereceği icraatları şöyle sıraladı:

"Üniversite öğrencilerinin kısmi süreli çalışmasının önündeki engeller kaldırılacak. Aile Sosyal Destek Programı'nın (ASDEP) altyapısı tamamlanacak ve uygulama başlatılacak. Kendi işini kurmak isteyen gençlerimize proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek verilecek.

Gençlere 100 bin lira kredi desteği verilecek, bu krediye Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlanacak. İlk kez iş bulan her gencimizin ücretinin bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanması sağlanacak. Lise veya üniversite mezunu gençlerimizin genel sağlık sigortası giderlerinin iki yıl süreyle gelir testi yapılmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanması sağlanacak.

Yeni iş kuran gençlerimize üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak. Gençlerimizin kısa film, ilk film, kitap, dergi gibi sanatsal faaliyetleri ile sportif faaliyetlerine, proje bazlı karşılıksız destek vermeyi öngören GENÇDES programı hayata geçirilecek. Öğrenim gören gençlerimizin pasaport harcı kaldırılacak."

Kılıç, "Ulusal Gençlik ve Spor Politikası Belgesi" kapsamında, "Eğitim ve Hayat Boyu Öğrenme, Aile, Etik ve İnsani Değerler, İstihdam, Girişimcilik ve Mesleki Eğitim, Dezavantajlı Gençler ve Sosyal İçerme, Sağlık ve Çevre, Demokratik Katılım ve Yurttaşlık Bilinci, Kültür ve Sanat, Bilim ve Teknoloji, Uluslararası Alanda Gençlik ve Kültürler arası Diyalog, Serbest Zamanların Değerlendirilmesi, Gençlik Bilgilendirmesi, Gönüllülük ve Hareketlilik" başlıkları altında 13 temel politika alanında gençlerin sorunlarının ele alındığını belirtti.

Yurtlara yerleştirilen öğrenci sayıları

Türkiye genelinde 2014-2015 eğitim-öğretim yılında kamu yurtlarına başvuran öğrenci sayısının 426 bin 341 olduğunu, bunlardan 306 bin 807'sinin yurtlara yerleştirildiğini ifade eden Kılıç, 2015-2016 öğretim döneminde ise 384 bin 918 öğrencinin yurt başvurusunda bulunduğunu, 28 Aralık 2015 tarihi itibari ile 269 bin 691 öğrencinin yurtlara yerleştirildiğine dikkati çekti.

Hükümetleri döneminde yapılan düzenlemeyle, üniversite mezunu kişilerin kredi borçlarının, sigortalı bir işe girinceye kadar ötelendiğini vurgulayan Kılıç, şunları kaydetti:

"Bunun için kişinin yapması gereken tek şey, sigorta kaydı olan bir işte çalışmadığını, dilekçeyle Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne bildirmesinden ibarettir. Dolayısıyla, iş sahibi olmayan mezunlardan icra yoluyla para tahsilatı gibi bir politikamız bulunmamaktadır. İlgili borçlular SGK veri tabanından sorgulanmaktadır. Kurumumuz tarafından öğrencilere ödenen öğrenim kredileri borçlarına faiz uygulanmamaktadır."

AA