Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD büyümesi 4. çeyrekte yıllık bazda yüzde 0.7'ye gerilerken şirketler de yavaşlayan küresel ekonomiyle mücadele ediyor. Bloomberg'in geçen ay düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin önümüzdeki 12 aylık dönemde ABD'nin resesyona gireceğine dair medyan beklentisi yüzde 19 seviyesinde bulunuyor. Ekonomistlerin ABD'de resesyon beklentisi Şubat 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Hisse senetleri ve petrol fiyatları düşerken, şirket yöneticileri de ekonomi hakkındaki görüşlerini analistlerle ve yatırımcılarla bildiriyorlar. Bu yorumlar geçtiğimiz 3 hafta boyunca Bloomberg tarafından kar açıklaması sırasında yapılan telekonferanslar ve toplantılar arasından derlendi.

CIT Group CEO'su John Thain, "Son dönemdeki hisse senedi piyasası ve hisse senedimizin performansını göz önünde bulundurursak, piyasa sanki resesyonun an meselesi olduğunu göstermeye çalışıyor. Ben böyle bir durum görmüyorum. Enerji fiyatlarının düşük olması resesyona neden olmaz. Enerji sektörünün kendisi zayıf olsa da ABD ekonomisi yine de büyüyor." (2 Şubat)

Blackstone Group CEO'su Stephen Schwarzman, "Piyasada düzeltme hareketinin kayda değer hale gelmesi her zaman muhtemel olsa da, biz Blackstone olarak ABD'de bir resesyon görmüyoruz. Küresel GSYİH büyümesinin yavaşladığına inanıyoruz, ve bunun sonucu olarak küresel portföyümüzde bazı sektörlerde ve bölgelerde yavaşlama görüyoruz." (28 Ocak)

Kite Realty Group Trust CEO'su John Kite, "Resesyona girmeye yakın olduğumuza dair bir çok tahmin var. ABD GSYİH'si sınırdayken bunu söylemek çok da zor değil." (5 Şubat)

Altria Group CEO'su Martin Barrington, "Bazı çeyreklerde resesyonun gözüktüğüne dair spekülasyonlar oluşur. Bu tabii ki herşeyi değiştirir. Ancak, biz yeni yılda yetişkin tütün tüketimi hakkında oldukça iyimseriz". (28 Ocak)

Eaton CEO'su Alexander Cutler, "Oldukça yavaş bir büyüme ortamında bulunduğumuz için bazıları "resesyon" kelimesini kullanıyor. Ancak, bu durumun gerçek bir durumdan çok duygusal bir durum olduğunu düşünüyorum. GSYİH büyümesinin bu yıl da yüzde 2.5 civarı olmasını bekliyoruz. Ancak, ekonominin sanayi tarafındaysanız, sanayi üretimi rakamlarının yüzde 1'e daha yakın olacağını öngörüyoruz." (3 Şubat)

Meritage Homes CEO'su Steven Hilton, "Konut piyasası açısından bir resesyon işareti görmüyorum. Aralık bizim için oldukça iyi bir aydı. Ocak da iyi bir başlangıç oldu. Houston dışında ufukta resesyon olduğuna inandıracak bir şey görmüyorum." (28 Şubat)

Emerson Electric CEO'su David Farr, "Son 30 gün Emerson'daki görevim boyunca en sıradışı olarak tanımlayabileceğim bir zaman dilimiydi. Son pazar, hisse senedi piyasaları, faizler, davranışlar açısından hiç bu kadar volatil bir piyasa görmemiştim. Mevcut piyasa kesinlikle inanılmaz ve küresel çapta benim gibi CEO'lar bu piyasa hareketlerine hazırlıklı olmalı ve bu hareketlerle başa çıkmalı." (2 Şubat)

General Motors CFO'su Charles Stevens, "Ayı görüşlüler ABD sanayisinin tepe noktayı gördüğünü söylüyor. Ayrıca, ABD otomotiv sanayiisinde genişlemenin 7. yıla girdiğini, marjların olabildiğince iyi olduğunu ve resesyonun yakın olduğunu belirtiyorlar. Bu 2007'ye daha benzer bir senaryo. Öte yandan, bazıları da, GM de dahil olmak üzere, sektörün bir platoya oturduğunu ve uzun yıllar güçlü performans göstereceğini düşünüyor." (3 Şubat)

Kansas City Southern CEO'su Patrick Ottensmeyer, "Geçtiğimiz hafta bir raylı taşımacılık sektörü konferansındaydım ve bence sektör yöneticilerinden biri mevcut durumu oldukça iyi açıkladı. Bu yönetici yaklaşık olarak şöyle dedi. Enerji piyasasında bir depresyon, sanayi ve imalatta resesyon yaşıyoruz, ancak tüketici bir şekilde iyi durumda." (22 Ocak)

Ametek CEO'su Frank Hermance, "Şu anda bir sanayi resesyonu yaşıyoruz. Ancak, içinde olduğumuzu söylediğim resesyon farklı. Çok derin değil, bunu söyleyerek başlayabiliriz." (5 Şubat)

Gluskin Sheff & Associates CEO'su Jeremy Freedman, "ABD'de veya küresel çapta bir resesyon olasılığı çok yüksek değil. Bunun bir sonucu olarak, piyasanın çok daha kötüsünü fiyatladığını düşünüyoruz. Dolayısıyla, biz aslında oldukça iyimseriz." (4 Şubat)

YRC Worldwide CEO'su Jamie Pierson, "Şu anda piyasada aslında bir sanayi resesyonu ya da en azından bir yumuşama yaşıyoruz. Bu durumun bugün ya da yarın değişeceğini düşünmüyoruz. Ben bir kaç çeyrek ve belki de 2017'nin ikinci yarısına kadar böyle geçeceğini düşünüyorum." (4 Şubat)