Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konuya yakın kaynaklara göre Çin'de baş planlama dairesi, altyapı projelerini fonlamak için özel bir tahvil programı altında, bu yıl yerel hükümetlerin ulaşabileceği para miktarını artırıyor.

Planların kamuya açık olmaması nedeniyle kimliğinin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre Ulusal Gelişim ve Reform Komisyonu (NDRC), yerel otoritelerin altyapı masraflarını fonlayabilmeleri ve yatırım artışını teşvik edebilmeleri için bu çeyrekte 400 milyar yuan (61 milyar dolar) sunmayı planlıyor. Kaynaklara göre bu yıl takip eden çeyreklerde daha fazla kaynak ayrılacak olurken, tahsis edilen toplam miktarı ekonomik koşullar belirleyecek.

NDRC, harcamaları artırıcı ve yüzde 7 büyüme oranını yakalamaya yönelik çabaların parçası olarak geçtiğimiz yıl özel tahvil programını açıklamıştı. Ekonominin 2016 yılında daha fazla yavaşlaması beklenirken, politika yapıcılar azalan ihracat ve imalat sektöründeki yavaşlama gibi diğer uyarı işaretleriyle karşı karşıya bulunuyor.

“Altyapı harcamaları büyüme için anahtar itici güç olmalı, bu nedenle otoyollar, demir yolları veya boru hatları için bu tip şeyler görürsem şaşırmam. Yüzde 6.5 – 7 arası büyüme rakamlarına ulaşabilmek içinyatırımlar en az yüzde 15 büyüme kaydetmek zorunda” dedi.