Teknosa'dan bin kişilik istihdam, 40 milyon lira yatırım hedefi
Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Dinçer, "Çoklu kanalda büyüme hedefimiz doğrultusunda, 2016'da yaklaşık 40 milyon lira seviyesinde teknoloji ve mağaza yatırımı yapacağız" dedi
Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, "Çoklu kanalda büyüme hedefimiz doğrultusunda, 2016'da yaklaşık 40 milyon lira seviyesinde teknoloji ve mağaza yatırımı yapacağız" dedi.
Teknosanın sektördeki 15. yılı, 2015 performansı ve 2016 hedeflerinin değerlendirildiği toplantıda konuşan Dinçer, 2015'in küresel ekonomi açısından zorlu bir yıl olduğunu belirtti.
Dinçer, özellikle Çin ekonomisindeki yavaşlamanın da etkisiyle global büyümenin, Dünya Bankasının haziran beklentisi olan yüzde 2,8'in altında kalarak yüzde 2,4 seviyesinde gerçekleştiğini anımsattı.
ABD Merkez Bankasının (Fed), uzun bir aradan sonra faiz artırımına gittiğini hatırlatan Dinçer, bu kararın, gelişen ekonomilerden sermaye çıkışlarına ve para birimlerinin ABD doları karşısında şiddetli zayıflamasına yol açacağı beklentilerine işaret etti.
Dinçer, Türkiye’de piyasaların buna hazırlıklı olmasından dolayı direkt yansımasının görülmediğini anlattı.
Türkiye ekonomisinin, iki genel seçim, Rusya gerilimi, bölgesel gelişmeler, terör olayları ve küresel finansal belirsizlik ortamına rağmen 2015 yılında, büyümede dirençli bir görünüm sergilediğini aktaran Dinçer, şunları kaydetti:
"Dünya Bankası, haziran ayındaki raporunda Türk ekonomisinin 2015'te yüzde 3 büyüyeceği tahmininde bulunmuştu, geçtiğimiz günlerde bu beklentisini revize ederek 4,2’ye çıkardı. Küresel ve bölgesel risklere rağmen Türkiye’nin küresel ekonomiden pozitif ayrıştığını söyleyebiliriz. 2016 yılında, dünya ekonomisinin yüzde 2,9 seviyesinde büyümesi öngörülüyor. Gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranlarında yavaşlamanın devam edeceği, özellikle bu kapsamdaki büyümeyi kontrol eden Çin’deki büyüme hızının düşüşünü sürdüreceği, Rusya, Brezilya ve Hindistan’da da büyümenin güçsüzleşeceği görüşü hakim. Hükümet, büyüme hedefini yüzde 4,5 olarak belirledi. Cari açığın düşeceği, gelirler politikası ile bu yıl yurt içi talepte canlanma olacağı paylaşıldı. Sonuç olarak artık seçimleri geride bıraktık. Cari açık son beş yılın en düşük seviyesine indi. Ekonomik reform sürecine girdik. 2016 için beklentiler umut verici olmakla birlikte küresel ve bölgesel riskler, politik ve ekonomik belirsizlikler sürüyor."
- "Toplam perakende beklentisi, çift haneli büyüme"
Dinçer, perakende sektörüne bakıldığında toplam perakende pazarının 650 milyar lira büyüklüğünde olduğunu, sektörün yatırımları, istihdama sağladığı katkı ve yarattığı markalarla ekonominin en dinamik yapı taşlarından biri olma konumunu sürdürdüğünü söyleyerek, "2016 için toplam perakendede beklenti, çift haneli büyümeye ulaşmak. Öte yandan jeopolitik risklerin, döviz kurlarındaki dalgalanmanın, ithalat üzerindeki vergilerin etkisiyle zorlanma yaşanacak" diye konuştu.
Tüketici teknolojisi ürünleri pazarının ise geçen yıl 40 milyar lira seviyesine ulaştığını, pazarda lokomotif ürünün, yine akıllı telefonlar olduğunu belirten Dinçer, "Hem adette hem ciroda çift haneli büyüyen beyaz eşya, önümüzdeki dönem için de olumlu sinyal verdi. Klima ve küçük ev aletleri de ciroda pozitif değer yarattı" dedi.
"40 milyon liralık yatırım yapacağız"
Dinçer, Teknosa olarak 3,2 milyar lira ciroyla kapattıkları geçen yılın kendileri için sektörde "ilklere" imza attıkları bir yıl olduğunun altını çizerek, "Teknosa Mobil ile Türkiye’de mobil iletişim hizmeti veren ilk ve tek teknoloji perakende şirketi olduk. Teknosaya ait özel markalı akıllı ürünleri tüketicilerimizle buluşturarak sektörde bir başka yeniliğe imza attık. Son yıllarda odaklandığımız çoklu kanal perakendeciliğinin Türkiye’de öncülüğünü üstlendik. Rekabetçi online alışveriş sitemiz, altyapısı güçlü mobil aplikasyonlarımızın yanı sıra geniş mağaza ağımız, bize kesintisiz müşteri deneyimi oluşturmada fark yaratma imkanı verdi" bilgilerini paylaştı.
Şimdilerde, 15 yılı halkın desteğiyle zirvede doldurmanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Dinçer, 15 yılın, bazı sektörler için çok az bir süre olabileceğini ancak teknolojinin hızı ile düşünüldüğünde bu sürenin "yarım asra" denk geldiğini söyledi.
Dinçer, 15 yılda 130 milyon adet ürünü teknolojiseverlerle buluşturduklarını, bugün 300’e yakın mağazası ve dijital kanallarıyla doğudan batıya teknoloji ürün ve hizmetlerine erişimde en yakın, en güvenilir adresin Teknosa olduğunu dile getirdi.
Teknosa'nın, sadece Sabancı Topluluğu’nun değil Türkiye’nin de gururu olduğunu kaydeden Dinçer, "Rekabetin yerli-yabancı pek çok oyuncunun nefesinin kesilmesine neden olacak kadar çetin ve zorlu geçtiği bir sektörde lider olmak ve yeniliklerle bunu pekiştirmek kolay bir iş değil. 15 yılda mağazalarımızda ve dijital platformlarımızda 1,5 milyar ziyaretçi ağırladık. Teknosa, teknoloji perakendeciliğinde dünya ölçeğinde bir 'benchmark' artık" diye konuştu.
Dinçer, bundan sonra dijitalleşen dünya ekseninde, insan odaklı yaklaşımlarını sürdürerek büyüyeceklerini aktararak, "Hem 2015 yılında yapılan atılımların meyvelerini toplayacağız hem de teknolojide ürün, hizmet ve çözümün bir arada sunulduğu perakendecilik anlayışını zenginleştireceğiz. Çoklu kanalda büyüme hedefimiz doğrultusunda yaklaşık 40 milyon lira seviyesinde teknoloji ve mağaza yatırımı yapacağız" değerlendirmesinde bulundu.
- "İran'ın potansiyelinin farkındayız, değerlendireceğiz"
Teknosanın zarar açıklamasına ilişkin soruya karşılık ise Dinçer, Teknosanın operasyonel açıdan karlı olduğunu söyledi.
Dinçer, Kliksa ile ilgili açıkladıkları strateji değişikliği dolayısıyla muhasebe tekniğinden kaynaklanan zararlar oluştuğunu, herhangi bir nakit etkisinin olmadığını belirtti.
Şirketin nakit pozisyonuna bakıldığında 2015 yılını 300 milyon liranın üzerinde kapattığını vurgulayan Dinçer, gelecek sene pozitif kar açıklamaya devam edeceklerini anlattı.
Dinçer, Kliksanın karı ve zararının Teknosa içinde konsolide olduğuna dikkati çekerek, şirketin 2015'in ilk yarısında zararda olduğunu, ikinci yarıda performansının pozitif yönde geliştiğini, ilk çeyrekte Teknosanın kar açıklayacağını kaydetti.
Kur tahminine ilişkin soru üzerine de Dinçer, kur tahmini yapmadıklarını dile getirdi. Dinçer, "Bu seviyelerde kalmasını arzu ediyoruz. Tüketicinin alım gücünün azalmasını istemeyiz. Kur riski taşımıyoruz, finansal enstrümanlar kullanıyoruz" dedi.
Dinçer, İran ile ilişkilere yönelik soruya ise "İran'ın potansiyelinin farkındayız, değerlendireceğiz. İran'ın Türkiye için yarattığı potansiyelin farkındayız. Perakende yatırımı için erken, ancak etüt ediyoruz, edeceğiz. Satın almalarla aktiftik, rakiplerimizin yaptıklarına da arzu etmediğimiz için girmedik, bundan sonra da fırsatları değerlendireceğiz" cevabını verdi.
Ekonomik ve siyasi ortama ilişkin bir soru üzerine de Dinçer, Türkiye'de ciddi siyasal ve ekonomik belirsizlik içerisinde faaliyet gösterildiğini savundu.
Dinçer, "İki seçimin geride kalması önemli aşamadır. Arap coğrafyası, Rusya, Güneydoğu'da yaşananlar, terör olayları ekonomiyi olumsuz etkiliyor ancak Türkiye'nin bir de reform gündemi var. Biz umudumuzu koruyoruz, Türkiye'nin reform ajandası bellidir, bunları bekliyoruz. Türkiye'nin potansiyeline ve geleceğine güveniyoruz, yatırımlarımızı uzun dönemli yapıyoruz. Bir ya da birkaç sene beklentilerimizi karşılamadı diye hayal kırıklığına uğramıyoruz, güvenimizi kaybetmiyoruz" şeklinde konuştu.
"Mağazacılıkta yüzde 10, e-ticarette yüzde 50 büyüme hedefliyoruz"
Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan, Teknosanın, Türkiye ekonomisine nitelikli iş gücü desteği sağladığını, 15 yılda yaptıkları 1 milyar lira seviyesinde yatırımın, sektör için çok değerli olduğunu ifade etti.
"Teknosa Preo P1" model akıllı telefon ve "Pwatch" akıllı saat ürünlerini daha da geliştirerek 5 ay gibi kısa bir zamanda yeni modellerini tüketicilerle buluşturduklarını anlatan Gürcan, sırada "Teknosa Preo" aksesuar serisinin bulunduğunu belirtti.
Gürcan, "Son yıllarda yatırımlarımızı odakladığımız "omni-channel" yani çoklu kanal modelinde de iyi bir trend yakaladık. 2015 yılında e-ticarette yüzde 50’ye yakın büyüme gerçekleştirdik. Click & Collect uygulamamızla İnternet'ten sipariş edip mağazalarımızdan teslim alma oranı geçen yıl yüzde 15 seviyesinde gerçekleşti. Önümüzdeki yıl bu oranın yüzde 25’e çıkmasını bekliyoruz" bilgilerini paylaştı.
Gürcan, 2016 yılında 1000 kişilik istihdam, mağazacılıkta yüzde 10, e-ticarette yüzde 50’ye yakın büyüme hedeflediklerini, bu yıl 15 yeni adres ile mağaza yatırımlarına devam edeceklerini söyledi.
Tüketici elektroniği pazarında dünyada azalış, Türkiye'de artış bulunmasının sebebine yönelik soruyu da Gürcan, "Dünyaya baktığımızda, Amerika ve Avrupa'da televizyon penetrasyonunun tamamlandığını görüyoruz, Türkiye'de daha potansiyel var. Telefon tarafında teknolojiye daha meraklıyız. Enerji dostu ürünler Avrupa'da evlerde yerini aldı, bizim hala gidecek yerimiz var, aradaki fark bunlardan kaynaklanıyor" şeklinde yanıtladı.
Gürcan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki olayların mağazalara etkisine ilişkin soru üzerine ise o bölgedeki olaylardan etkilenildiğini ancak çocukların ve halkın güvenliğinin, ticaretten daha önemli olduğunu vurguladı.
Kurlardaki dalgalanmaya ilişkin de Gürcan, "Bütün satın almalarımız TL cinsinden oluyor, dövizin iniş çıkışından minimum etkileniyoruz. Kur sabit kalırsa sektör tarafından fiyat ayarlamaları yapılabiliyor" dedi.
Gürcan, asgari ücret ve taksit sayısındaki artışa da değinerek, taksitlerin uzatılmasının pozitif olduğunu, asgari ücret ile hane halkı gelirlerinin artmasıyla genç kitlenin satın alma gücünün artacağını düşündüklerini, bunun bu yılın ocak ayında cirolarına olumlu yansıdığını da sözlerine ekledi.