Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pazartesi günü Martki Economics'in yayınladığı raporun da ortaya koyduğu gibi euro bölgesinde ekonomik büyümedeki zayıflama ve şirketlerin giderek daha derin fiyat indirimleri uygulaması ekonominin sağlığına dair endişeleri artırıyor.

Markit'in açıkladığı rakamlar Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcılarının Mart ayındaki toplantıda teşvikleri artırmaya yönelik karar almaları yönünde baskı da oluşturabilir.

Markit, euro bölgesinde bileşik satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) 53.6'dan en az bir yıldan bu yana en düşük rakam olan 52.7'ye düştüğünü açıkladı. Almanya'da imalat yurtdışı talepteki düşüş nedeniyle darbe aldı. Fransa PMI'yısıysa ekonomik büyümede zayıflamaya işaret etti.

Londra'da Markit baş ekonomisti Chris Williamson, "Rakamlar sadece ekonomik büyümenin en az son bir yılın en düşüğünde olduğuna değil, deflasyonist güçlerin de kuvvetlendiğine işaret ediyor." dedi. Williamson, "Veri, AMB'nin daha agresif teşviklere yönelmesine dair ihtimali oldukça artırdı" dedi.

Geçtiğimiz hafta OECD euro bölgesi hakkındaki tahminlerini düşürmüştü. AMB yetkilileri, mevcut teşviklerin küresel etkilere karşı koyabilme konusunda yeterliliğini gözden geçiriyor.

Markit euro bölgesi ekonomik büyümenin bu çeyrekte 2015 sonunda görülen yüzde 0.3 büyümenin altında kalabileceğini söyledi.

Almanya'da bu ay PMI 50.2'ye düştü. Endekse göre 50 büyümeyle daralma arasındaki kırılma noktası oluyor.

Markit ekonomisti Oliver Kolodseike, "Almanya ekonomisi bir yavaşlamanın ortasında gibi görünüyor. İmalat stagnasyona yakın bulunuyor." dedi.