Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de gecelik para faizi, bazı bankaların açık piyasa operasyonlarının finans sisteminden para çektiği sırada daha fazla karşılık ayırmak zorunda kalmaları ile birlikte, Çin yeni Yıl tatilinden bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Çin Merkez Bankası (BOC), Perşembe gününden itibaren geçerli olmak üzere, tercihli koşullara tabi bazı bankalar için zorunlu karşılıkları normalleştirdi. Para otoritesi, finans istemine bu hafta yedi günlük ters repo işlemleri ile 580 milyar yuan (88.8 milyar dolar) verdi. Ancak Cuma günü itibariyle 960 milyar yuanlık kontratın vadesi doluyor.

Şanghay'da China Guangfa Bank Co. analisti Yan Yan, "Zorunlu karşılık faizindeki değişiklik bazu bankaları, bankalararası piyasada borçlanmaktan alı koydu," dedi ve "vadesi dolacak büyük tutardaki ters repo dikkate alındığında, PBOC'un piyasaya verdiği nakit oldukça azdı" şeklinde görüş bildirdi.

Finans sistemindeki likiditenin bir ölümü olan gecelik repo faizi 16 baz puan sıçrayarak, Şanghay saati ile 10:43'te yüzde 2.12'ye yükseldi. Bu, bir haftalık Çin Yeni Yılı öncesi son işlem günü olan 6 Şubat'tan bu yana en güçlü sıçramayı işaret ediyor.