KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Küresel hisse senetleri değer kaybederek, ardı ardına dört aylık düşüşünü genişletti. Düşüşte, G-20 toplantısından çıkan somut olmayan sonuçların yatırımcı beklentilerini karşılayamaması ve Çin'de zorunlu karşılık oranının azaltılması etkili oldu. Yen, güvenli varlık talebinin tetiklenmesi ardından altın ve hazine tahvilleriyle yükseldi.

Avrupa hisse senetleri, üç günden bu yana ilk kez düştü. İki ile sekiz yıl arasında vadeli olan Almanya hazine tahvillerinin faizi, Euro Bölgesi'nde enflasyonun Şubat ayında bir yılın en sert düşüşünü gerçekleştirdiğini işaret eden veri sonrası rekor düşük seviyeye geriledi. Yen, 2008 yılından bu yana görülen en güçlü aylık kazancını genişletti. Yeni Zelanda Doları, zayıf gelen ekonomik verinin olası bir faiz indirimi ihtimalini güçlendirmesi ardından değer kaybetti. Şanghay Bileşik Endeksi, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) finansal sistemdeki likiditeyi korumak için zorunlu karşılık oranını azaltması öncesi bir ayın en düşüğüne indi.

Küresel hisse senetlerinin dört yıldan bu yana en uzun aylık kayıp süreci, G-20 üyelerinin talebi desteklemek ve istikrarı sağlamak için çare arama çağrılarını artırdı. Dünyanın en büyük ekonomilerinin mali liderleri ortaklaşa bir teşvik üretmezken, büyümeyi desteklemek için para politikası, maliye politikası ve yapısal araçlar kullanma konusunda anlaştılar. Euro Bölgesi, Şubat ayında eksi yüzde 0.2'ye gerileyen enflasyon verisiyle, ekonomik yavaşlamaya ilişkin yeni bir kanıt sundu.

Londra'da CMC Markets Plc. Piyasa analisti Jasper Lawler, “G-20 hayal kırıklığı oldu ve yukarı gitmek için ihtiyacımız olanı sağlamadı. Enflasyonun beklenenden zayıf gelmesi, Mart ayı toplantısında gidilebilecek parasal genişleme beklentilerini artırdı ama ne yapabilirler bilmiyorum” dedi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, Londra saatiyle 12:44'te yüzde 0.2 azaldı. Altın yüzde 1 yükseldi. Yen yüzde 0.8 güçlenerek dolar karşısında 113.09 seviyesinden işlem gördü.

Hisse senetleri

Stoxx Europe 600 Endeksi, finansal hizmetler ve kimya şirketleri öncülüğünde yüzde 0.2 düştü. Madencilik sektörü, yükseliş gösteren altı sektör arasında yer aldı.

Bu yıl en olumsuz etkilenen sektör olan bankacılık, HSBC Holdings Plc, Standard Chartered Plc ve Banca Monte dei Siena SpA hisselerinde düşüşler yüzde 1.8'i aşarken, kayıplarına Pazartesi günü devam etti.

Roche Holding AG hisseleri, şirketin üzerinde çalıştığı bir astın ilacının sonuç aşamasına gelmediğini açıklaması ardından yüzde 1.1 değer kaybetti. İngiltere'de faal olan bir perakendeci, Ocado Group Plc hisseleri, Amazon.com Inc.'in piyasaya girmesiyle beraber yüzde 8.9 düştü. Amazon.com Inc. Wm Morrison Supermarkets Plc ile anlaşma imzamalası sonrası, Amazon.com hisse senetleri New York'taki işlemlerde yüzde 0.6 azalırken, Morrison hisselerinin değeri yüzde 4.2 arttı.

Paralar

Yen, dolar ve 16 önemli para karşısında dört günden bu yana ilk kez güç kazandı. Şubat ayında yüzde 7.2 artıda olan Japonya parasının kazancı, diğer paraların kazançlarının iki katını aştı.

Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Cumartesi günü Şanghay'da Japonya'yı kastederek “rekabetçi devalüasyon durumuna girileceğine ilişkin bazı endişeler var” demişti.

Çin'de, merkez bankasının referans kuru aşağı çekmesi ve ekonomik yavaşlamanın önüne geçmek için zorunlu karşılık oranını azaltması ardından yuan, yüzde 0.2 düşerek yedinci günde de geri çekildi.

(16:00'da güncellendi)

 

Advertisement