Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Paul Gamble Bloomberg HT'deki Finans Merkezi programında Gökhan Şen'in sorularını yanıtladı. Gamble jeopolitik risklerin kötüleştiğini, Türkiye'nin bu risklerden çok fazla etkilendiğini ancak yine de ekonomik büyümenin güçlü kaldığını belirtti. 

"Pozitif fırsatlar da var"

Jeopolitik risklerin kredi notunu etkileyip etkilemeyeceğine dair soruya Gamble jeopolitik risklerin kötüye gittiğini vurgulayarak, "Şimdiye kadar potansiyel olarak turizmde bunun etkilerini gördük. Buna rağmen yine de ekonomik büyüme güçlü. Ayrıca pozitif jeopolitik fırsatlar da var. İran'a yaptırımların kalkması ve AB süreci Türkiye için faydalı" yanıtını verdi.

Türkiye'nin kredi notunu etkileyebilecek gelişmeleri de sıralayan Gamble, "Türkiye'nin dışsal riskler karşısında hassas bir durumu var, bu hassasiyet uzun zamandır var..Diğer yandan yapısal reformların gündeme alınması gerekiyor, bu reformların uygulanması ekonomik büyümenin yapısını iyileştirecektir, bu da pozitif etkilerden biri olur" yorumunu yaptı.

Düşük emtia fiyatları nedeniyle gelişen piyasalar üzerinde baskı görüldüğünü hatırlatan Gamble, Türkiye içinse düşük emtia fiyatlarının pozitif olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin mali pozisyonunun güçlü olduğunu belirten Gamble burdaki bozulmanın negatif bir etki yaratabileceğini dile getirdi. 

Fitch Cuma günü Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyedeki kredi notunu ve "durağan" not görünümünü teyit etmişti.