Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:15'te güncellendi)

Altın, hisse senedi piyasalarındaki yükselişe karşın traderların, merkez bankalarının ekonomik büyümeyi destekleme çabaları nedeniyle diğer yatırım araçlarına olan iştahının azalmasıyla, boğa piyasasına girdi.

Değerli metal, Aralık düşüğünden bu yana yüzde 20 yükseliş kaydetmesiyle, diğer önemli varlıkların getirilerini geride bırakarak boğa piyasasına girdi. Altın Cuma günü, yatırımcıların ABD tarım dışı istihdam verisine karşın ücretlerdeki beklenmeyen düşüşü deeğrlendirmesiyle, yatay seyretti. New York'ta altın vadeli kontratları yükselişini sürdürdü ve Londra saatiyle 14:46'da yüzde 1.5 artarak onz başına 1,280 dolardan işlem gördü.

Kopenhag'da Danske Bank A/S analisti Jens Pedersen, “Yükseliş büyük ölçüde yeniden fiyatlanıyor ve beklentiler, merkez bankası politikasına bağlı olarak değişiyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) para politikasında genişleme yönünde daha fazla adım atabilecekken, Fed faiz artırımlarını erteleyebilir” dedi.

Geniş para politikası ve düşük tahvil faizleri, faiz getirmeyen altının cazibesini arıtıyor. Değerli metal aynı zamanda, kriz ve yavaş büyüme dönemlerinde “güvenli liman” olma özelliğiyle de ilgi çekiyor.

(17:15'te güncellendi)