Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Çin'in Döviz rezervlerindeki düşüş geçen ay, ülke para biriminin istikrar kazanması ile birlikte yavaşladı.

Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, dünyanın en büyük döviz rezervi, Şubat ayında, 28.6 milyar doalr düşerek 3.2 trilyon dolar geriledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, rezervlerin 3.19 trilyon düzeyinde çıkması bekleniyordu.

Hong Kong'da DBS Group Holdings Ltd. ekonomisti Nathan Chow, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Finans piyasaları geçen ay, Ocak ayına göre daha istikrarlıydı ve yuana yönelik güven iyileşti," dedi ve "Sermaye çıkışları, ekonominin temel göstergelerinin iyileşmesi ile birlikte, yılın ikinci yarısında yavaşlayabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Politika yapıcılar, para birimine istikrar kazandırabilmek için döviz stoklarını erittiler ve kurun istikrar kazanması, geçen haftasonu Ulusal Halk Kongresi yıllık toplantısında bir araya gelen Çinli liderler için kilit hedefti. Çin, yuanı korumak için geçen yıl 513 milyar dolar harcadı ve Bloomberg Intellegence'a göre 2015 yılında 1 trilyon dolar tutarında rekor fon ülke dışına çıktı.

Bank of International Settlements'a (BIS) göre, Çin'den 2014 yılının ortalarından bu yana çıkan sermayenin muhtemelen, ABD para birimindeki güçlenmeden dolayı, dolar cinsinden borçlarını ödemek isteyen lokal kuruluşlardan kaynaklandığı ve yatırımcı çıkışı olmadığı kaydedildi.

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Yi Gang, döviz rezervlerinin, para biriminin istikrar kazanacağı beklentileri ile birlikte istikrar kazanacağını kaydetti.

Revzervler Ocak sonu itibariyle 3.23 trilyon dolar düzeyindeydi.

Ocak sonunda 3.76 milyar dolar olan IMF rezerv pozisyonu, Şubat sonunda 10.725 milyar dolara çıktı.

Şubat sonu itibariyle SDR'lar 10.28 milyar dolar oldu. SDR'lar Ocak sonu itibariyle 10.27 milyar dolar düzeyindeydi.