Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Haruhiko Kuroda'nın Döviz piyasaları karşısında içinde bulunduğu zorlayıcı durum, Mario Draghi'nin Perşembe günü neyle karşı karşıya olacağını gösteriyor: En etkili politika kararları bile gelişmeler karşısında etkili olmayabilir.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı, 29 Ocak'ta eksi faiz benimseyerek yatırımcıları şaşırtırken, sadece yende kısa süreli bir düşüşü tetiklemişti. Ardından, Çin'den kaynaklı büyüme endişelerin etkisiyle artan güvenli liman talebinin küresel büyümenin önünde engel olmasıyla, Kuroda tarafından gelen hamenin kendisi, piyasalardaki riskten kaçış tavrını desteklemiş oldu.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mairo Draghi, analist öngörülerine göre Euro Bölgesi'nde faizleri daha da indirme ve parasal genişleme programını artırmaya hazırlanırken, aynı cambaz ipinde yürüyecek.

Merkez bankacılarının, para birimini değersizleştirmenin bir politika hedefi olmadığını vurgulamasıyla birlikte, ekonomik teşviği olumlu etkileyeceği bir miktar şüpheli duruyor. Bu anlamda Draghi'nin hamlesi, hisse senetleri ve emtiada geçtiğimiz ay görülen yükselişin hedge fonlarını bu yıl ilk kez euroda aşağı yönlü pozisyon almaya teşvik etmesiyle, Kuroda'nın hamlesine göre bir miktar daha az kötü bir zemin hazırlayabilir.

New York'ta “zamanlama herşey demek” diyen Fiera Capital Jonathan Lewis, “Kuroda'nın huzursuzluğu azaltmak için bir şey yapmak zorunda olduğu zaman çok fazla olumsuz unsur vardı. Draghi ise, dünyanın Ocak'tan Şubat'a olan olan şoktan çıkmasıyla, daha etkili olabilir” şeklinde görüş bildirdi.