KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mario Draghi'nin, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) büyümeyi tekrar ateşleyebileceği konusunda yatırımcıları ikna etmede pek başarılı olduğu söylenemez.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tamamı, politika yapıcıların Perşembe günkü toplantısında merkez bankasının faizleri indireceğini düşünüp, yüzde 73'ü tahvil alımları aracılığıyla finansal sistemdeki para miktarını artıracağını tahmin ederken, fon yöneticileri karar sonrasında hisse senetlerinde yükseliş olacağı konusunda iyimser değil. Parasal genişlemenin ilk yılında, Euro Stoxx 50 Endeksi yüzde 17 düşerken, volatilite 2008 yılından beri görülmeyen seviyelere varmıştı. Nisan ayından bu yana gösterge, bir AMB toplantısı sonrası biri dışında tüm aylarda düşüş kaydetti.

Zürih'te Vontobel Asset Management hisse senetleri ve emti strateji birimi yöneticisi Andreas Nigg, “Draghi'nin toparlanmaya olan güveni tekrar sağlaması kolay olmayacak. Avrupa'da büyüme ve enflasyon düşük seviyelerde kar revizyonları düşmeye devam ediyor. Piyasanın daha iyi kar revizyonlarına ve daha iyi ekonomik sürprizlere ihtiyacı var” dedi.

AMB'nin bölgeye 720 milyae euro (794 milyar dolar) enjekte etmesine karşın, imalat 2013 yılından beri görüln en düşük seviyesine geriledi, enflasyon negatif bölgeye çekildi ve Tüketici Güveni kötüye gitti. Bu durum, analistleri kar artış tahminlerini azaltmaya yöneltti. Yatırımcılar, Avrupa hisse senetlerinden 2014'ten beri görülen en hızlı düzeyde çekiliyorlar.

 

Advertisement