Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:10'da güncellendi)

ABD hisse sentleri ve petrol, yatırımcıların merkez bankalarının büyümeye destek sağlayacaklarına ve petrolde arz fazlasının azalazcağına ilişkin ilave işaretler beklemeleri ile birlikte geriledi.

Enerji finans sektörü hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'ni (S&P 500) aşağı çekerken, Batı Teksas petrolü (WTI), İran'ın petrol üretimini artırma planlarının ardından yüzde 4.1düşerek varil başına 37 doların altına indi. Gelişen piyasa hisse senetleri yükselirken, Mısır'da hisse senetleri, merkez bankasının ülke para birimini devalüe etmesinin ardından ralli yaptı. Dolar 16 önemli para biriminin büyük bölümü karşısında yükseldi. İyileşen kredi piyasaları, UBS Group AG'nin Avrupa'da iki ay sonra ilk en riskli cinsten banka tahvilini satmasına olanak yarattı

Tüm dünyada ekonomik veriler, bu yıl Şubat ayı ortasına kadar küresel hisse senetlerinde 9 trilyon dolar kadar erimeye neden olan küresel resesyon ihtimalinin uzak olduğunu işaret ediyor ve merkez bankaları ihtiyaç duyulduğunda varlık fiyatlarını destekleyeceğini gösteriyor. Ocak ayında negatif faiz ugulamasına geçen Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) iki gün sürecek toplantısı Salı günü ve Fed'in iki günlük toplantısı Çarşamba günü sona erecek.

Instinet LLC icra direktörü Frank Cappelleri, "Bu safhada oldukça yukarı oldukça hızlı çıktık ve bu denli büyük hareketin ardından yatay seyrediyoruz," dedi ve "İpucu elde etmek için bakılacak alanlar mali sektör hisseleri ve bankalar. Bunlar, Çarşamba günkü Fed açıklaması öncesi daha da önem kazanıyor. S&P 500 Endeksi'nin olması gerekenden çok daha fazla yükselmesinin nedeni bu sektörler" şeklinde görüş bildirdi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, Cuma günü, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası tedbirlerini olumlu karşılaması ile birlikte bu yılın en yüksek seviyesinden kapatmasının ardından, New York saati ile 09:52'de yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.

(16:10'da güncellendi)