Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve Fed'in politika kararları öncesi, ham madde ve enerji hisselerindeki düşüşlerin öncülüğünde değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:20'de yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu. Şubat ortasından bu yana emtia fiyatları ve banka hisselerindeki yükselişlerin desteği ile gerçekleşen ralli, Asya hisse senetleri gösterge endeksinin 2016 yılı kaybını yüzde 3.3'e daralttı. BOJ'un iki gün süren toplantısı Salı günü sona eriyor ve yatırımcılar, para politikasının etkisini yitirip yitirmediğini sorguluyor. Bunun ardından dikkatler, faiz artırımının hızı konusunda işaretler alabilmek için, Çarşamba günkü Fed açıklamasına çevrilecek.

Sydney'de Petersons Securities Ltd. stratejisti Tony Farnham, "ABD merkez bankası merkezi konuma gelmeden önce, Japonya Merkez Bankası ortamı ısıtacak," dedi ve "Bu toplantıda BOJ'dan bir değişiklik beklenmiyor, ancak Nisan ayında ilave teşvik inisiyatifi söz konusu olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in anketine katılan 40 ekonomistin 35'i BOJ'un değişikliğe gitmesini beklemiyor. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) politika kararını Çarşamba günü açıklayacak. Fed fonları faiz vadeliler, Fed'in bu toplantıda faiz artırımına gitme olasılığının yalnızca yüzde 4 olduğunu işaret ediyor. Bu olasılık bu ayın başında yüzde 12 seviyesindeydi.

Avustralya'da S&P/ASX Endeksi yüzde 1.2 geriledi. Buna paralel olarak, Çin, Hong Kong ve Japonya'da hisse senedi gösterge endeksleri aşağı yönde hareket etti.