Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bangladeş Merkez Bankası Başkanı Atiur Rahman, hackerların ulusal rezervlerden yaklaşık 101 milyon dolar çalmasının üzerine Maliye Bakanı ile aralarındaki gerginliğin yükselmesi ardından istifa etmeyi teklif etti.

Rahman, muhabirlere istifa mektubunun hazır olduğunu ve daha fazla adım atmadan önce Başbakan Sheikh Hasina ile görüşmek istediğini belirtti. Merkez Bankası Başkanı bu şekilde, gerçekleştirilen siber hırsızlığa ilişkin merkez bankasını “beceriksiz” olmakla suçlayan Maliye Bakanı Abul Maal Abdul Muhith'i atlamış oluyor.

Rahman, Salı günü Bloomberg ile gerçekleştirdiği mülakatta, “Eğer bu benim hatamsa, bana karşı yada Bangladeş Merkez Bankası'na karşı gereğini yapabilirler. Ama bana halkın içinde hakaret edemezler” dedi.

Bangladeş Fed'i suçluyor

Bangladeş, çalınan 101 milyon dolarla ilgili olarak Fed'i suçluyor. Bangladeş'in Filipinlere ve bazı yerlere fon trasfer ettiği New York Fed'de bulunan hesabında güvenlik açığı yakalayan siber güvenlik uzmanlarına göre ise Bangladeş'in, sorunu kendinde araması gerekiyor. 850 milyon dolarlık ek bir miktar çekilmek istenirken, hackerların alıcı ismini yanlış yazması sonucunda tespit edildi.

Kudüs merkezli güvenlik şirketi CyberArk kıdemli yöneticisi Andrey Dulkin, "Alıcı isminin yanlış yazılmasını ummak, bir güvenlik politikası olmamalı. Eğer Bangladeş Merkez Bankası bu hesaplardaki faaliyetleri izliyor olsaydı, şüpheli hareketleri hızlıca tespit edebilirlerdi ve tamamen üçüncü tarafa bağlı kalmazdı" dedi.