Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, son bir ayın en büyük iki günlük düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından, ABD'de özel sektörün açıkladığı verilerin, küresel ar fazlası ortamında, stok artış hızının yavaşladığını göstermesinin ardından ralli yaptı.

Petrol vadeli kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 5.6 ile 11 Şubat'tan bu yana en büyük iki günlük kaybını gerçekleştirmesinin ardından yüzde 2 kadar yükseldi. Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ABD petrol stokları geçen hafta 1.5 milyon varil arttı. Bu, API'nin son döert haftada açıkladığı stok verileri arasında en düşük artışı işaret ediyor. North Oil Co.'da konu hakkında bilgiye sahip bir kaynak, hükümet tarafından işletilen  Irak'ın Kerkük bölgesinde petrol üretiminin üç gündür durdurulduğunu kaydetti.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "Piyasada arz artışı yavaş," dedi ve "ABD üretiminde düşüş işaretleri var ve aktif petrol sondaj kuyusu sayısı azalmaya devam ediyor. Bu iki faktörün bileşimi ve piyasanın aşırı arz durumunda oluşu, daha fazla istikrar görmekte olduğumuz anlamına geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol, bu yıl 12 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardında, güçlenen talep ve ABD'de düşen üretimle birlikte küresel arz fazlasının azalacağı beklentisi ile sıçrama yaptı. ABD'de bu akşam açıklanacak olan resmi petrol stok verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, 3.2 milyon varil artış göstermesi bekleniyor. Bu durumda, stoklar 1930'dan bu yana en yüksek seviyesinde kalmaya devam edecek.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 72 sent yükselişle varil başına 37.06 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saat ile 10:58'de 36.90 dolara geldi. Kontrat Salı günü 84 sent düşüşle 36.34 dolardan kapanmıştı. Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yüzde 14 altındaydı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 51 sent ya da yüzde 1.3 kadar yükselerek varil başına 39.25 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 79 sentdüşerek 38.74 dolardan kapanmıştı. Küresel göserge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 49 sent primli işlem gördü.