Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in bugünkü not değerlendirmesi öncesi beklentilerini Bloomberg HT'ye yorumladı. Genel beklenti not ve görünümde herhangi bir değişiklik yapılmayacağı yönünde...

Azimut Portföy Yönetimi Genel Müdürü Murat Salar Moody's'ten değişiklik beklemediğini belirtti. Salar 2 ay arka arkaya eksi gelen enflasyon, beklentinin üzerinde gelen 4. çeyrek büyümesine dikkat çekerek "Eğer bir açıklama olacaksa Türkiye'ye dair pozitif yorumlar daha fazla olacaktır. Ama şu an ne notta ne de görünüm tarafında bir değişiklik olacağını zannetmiyorum" dedi

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy da Türk ekonomisinde not indirimine gerekçe olacak bir dinamik olmadığını belirtti.

Paksoy konuya dair "Moody's'in son 1-2 gündür bankacılık sektörüne yönelik açıklamaları 'herhangi değişime gider mi' sorusunu gündeme getirdi ancak Türk ekonomisinde şu anda not değişimine neden olacak herhangi bir dinamik yok" yorumunu yaptı.

"Görünümü yükseltme beklentileri azaldı"

Yapı Kredi Yatırım Baş Stratejisti Murat Berk de değişiklik olmayacağını belirtiyor. Berk, "Piyasada az da olsa Moody's'in görünümü durağana yükseltme beklentileri vardı ancak bu beklentiler özellikle Türk bankacılık sektörüne yönelik açıklamalarla azaldı. Negatif görünümde herhande bir değişiklik gelmemesi en yüksek olasılık gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Akbank'tan Evren Kırıkoğlu da bugün değişiklik beklemediğini, bir sonraki değerlendirmede not değişimi olabileceğini öngördü.

Kırıkoğlu "Son gelen bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmeleri izledik. Büyümedeki sürpriz, finansmanda uzun vade girişlerin güçlü şekilde devam etmesi gibi son birkaç aydaki değişimler göz önüne alındığında Moody's'in bugün bir adım atmasının erken olacağını düşünüyoruz. Bir sonraki değerlendirme döneminde işler kötüye giderse risk çok daha fazla artar" diye konuştu.

Moody's Türkiye'nin kredi notunu en düşük yatırım yapılabilir seviye olan Baa3'te, görünümü de "negatif"te tutuyor.

Moody’s dün Türk bankalarına ilişkin açıklama yapmıştı. Açıklamada Basel III'ün tam olarak uygulanmasıyla bazı Türk bankalarının ek sermayeye ihtiyaç duyabileceği belirtilmişti.