Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:10'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, ABD ve Japonya'daki merkez bankası toplantıları öncesi ve yatırımcıların şirketlerin durumunu ölçmek için kazanç raporlarını beklemesiyle düştü. Standard & Poor's 500 Endeksi dört ayın zirvesinden düşüşünü devam ettirdi.

S&P 500, gün içinde yüzde 0.7'ye kadar olan kayıplarını azalttıktan sonra, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.2 düştü ve 2,087.87 seviyesinden kapandı. 

Hisse senetleri, öğleden sonraki işlemlerde tüketici hisselerinin kazançlarını genişletmesiyle, kayıplarını azalttı. Göstergedeki iki aylık ralliye öncülük eden enerji üreticileri Cuma günü 1 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesinde kapattıktan sonra düştü. Bankalar üç ayın zirvesine ulaşmasının ardından düştü ve Dow Jones Sanayi Endeksi'nde bu yılın en güçlü performansını gösteren Caterpillar Inc. yüzde 2 geriledi.

Apple Inc., Amazon.com Inc. ve Boeing Co.'nun da dahil olduğu hisse senedi göstergesindeki şirketlerin üçte birinden daha fazlası bu hafta kar raporu açıklayacak. Fed Çarşamba günü faiz oranları hakkında bir karar yayımlayacak. Bunun bir benzeri de Perşembe günü Japonya'da gerçekleşecek.

Miller Tabak & Co'da hisse senedi stratejisti Matt Maley, "Piyasalar önemli bir dönemeçte. Bu son 15-18 ayda önemli endekslerdeki rekor seviyeye üçüncü yakın seyrediş oldu." dedi ve "Kar raporları bu haftanın önemli bir odak noktası olacak. Hiç kimse Fed'ten sürpriz bir karar beklemiyor. Ayrıca Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) Perşembe günü vereceği karar da yakından izlenecek." diyerek görüş bildirdi.

Hisse senetleri, kar raporlarının yatırımcılar için taze bir güç oluşturmakta başarısız olmasıyla, son üç seansta ivme kaybetti. Gösterge 22 Şubat'taki düşüğünden, yükselen petrol fiyatları ve Çin'deki istikrar işaretleriyle yüzde 15'e kadar ralli gerçekleştirdi. Endeks geçtiğimiz hafta Mayıs ayının zirvesine çıktıktan sonra, Cuma günü kapanışta bu seviyenin yüzde 1.8 aşağısındaydı.

(23:10'da güncellendi)