Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed'in Başkanı Janet Yellen, gelecekteki bir krizde negatif faiz uygulanmasını göz ardı etmedi, ancak bunun son çare olarak uygulanacağını vurguladı.

Yellen, Temsilciler Meclisi üyesi Brad Sherman'ın sorularına verdiği yazılı yanıtta, "Gelecekteki son derece olumsuz bir senaryoda negatif faiz uygulanmasını tam olarak göz ardı etmiyorum, ancak politika yapıcılar, Birleşik Devletler'de bu aracı kullanmadan önce,  potansiyel istenmeyen sonuçları içeren, geniş bir sorunlar yelpazesini düşünmek ihtiyacında olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Demokrat Partili Sherman, Fed Başkanı'nın 10 Şubat'ta Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşmanın ardından sorularını sundu. Bu sorular, Euro Bölgesi ve Japonya'nın büyüme ve enflasyonu desteklemek için negatif faiz uygularken, Fed'in faiz artırımına gitmeyi tartıştığı bir dönemde geldi.

Yellen, "Bazı verilere göre, bu politikalar ilave politika genişlemesi sağlamış görünüyor," dedi ve "Bizler diğer ülkelerin deneyimlerinden olabildiğince fazla şey öğrenmeye çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Sherman, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) diğer bir ekonomik gerileme durumunda ne yapmayı planladığını ve negatif faizi uygulaması konusunda yasal yetkisinin bulunup bulunmadığını sordu. Sherman, Yellen'ın yasallıkla ilgili soruya doğrudan yanıt vermediğini, ancak böyle bir yasal yetkiye sahip olduklarını ima ettiğini belirtti.

Yellen yzılı yanıtında, ekonomik gerilemelerin büyük bölümünün olağandışı politika araçlarını gerektirmediğini ve politika yapıcıların ekonominin güçlenmeye devam etmesini ve enflasyonun zamanla Fed'in hedefi olan yüzde 2'ye çıkmasını beklediklerini ifade etti.