KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kasım ayında gerçekleştirilecek ABD başkanlık seçimlerinin dolar için ne anlama geldiğini bilmek isteyen traderların İngiltere'ye bakmaları yeterli.

Sterlin, İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ilişkin risklerin etkisiyle yedi yılın dip seviyesine geriledi ve volatilite yükselerek diğer 10 gelişmiş piyasanın tamamını geride bıraktı. Deutsche Bank AG, JPMorgan Cahase & Co. ve Standard Bank Group Ltd.'ye göre Beyaz Saray'a giden yarışta doların gücüne ilişkin adaylardan gelen açıklamalara karşın, ABD Doları da siyasi gelişmelere karşı diğer paralar kadar kırılgan.

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar Çin'i ticaret avantajı sağlamak için para birimini bilinçli olarak zayıflatmakla suçladılar. Bu, imalat sanayisi işlerinde geçtiğimiz on yılda görülen yüzde 14'lük azalmanın yansıması. Deutsche Bank'tan Alan Ruskin'in 6 Mayıs tarihli bir notuna göre söylem harekete döküldükçe ülkeler para birimleri konusunda daha rekabetçi olmaya çalışıyor ve bu da Döviz volatilitesi artırıyor. Geçtiğimiz ay ABD Hazine Bakanlığı, Çin, Japonya ve Almanya'yı “döviz manipülatörü izleme listesi” almıştı.

Boston'da Poneer Investments döviz stratejisi birim yöneticisi Paresh Upadyaya, “ABD seçimlerinde küreselleşme karşıtlığı, serbest ticaret karşıtlığı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, güçlü doların kurban olmasının ihtimal dahilinde olduğu görülüyor. Piyasalar ABD Doları ve finansal piyasaları için risk primi fiyatlamaya başlayacaktır” şeklinde açıklamada bulundu.

Advertisement