Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Konuyla ilgili kaynaklara göre, fon, yerel şirketlerdeki 100 milyar dolar değerindeki yatırımlarını yeni bir birim altında topluyor ve en yüksek profilli satın almalarıyla özdeşleşen Katar Holding ismini terk etmeye hazırlanıyor.

Qatar Investment Authority'nin Katar Havayolları ve Qatar National Bank gibi şirketlerdeki toplam 100 milyar dolar değerindeki hisseleri, konuyla ilgili kaynaklara göre, Qatar Investments adlı yeni birim altında toplanacak. Fon, sorumluluğu tek bir kişiye vererek yönetimi güçlendirmeyi amaçlıyor. Kaynakların aktardığı bilgilere göre, daha önce Katar adına ABD'de diplomatlık yapan Ahmed Al-Rumaihi yeni birimin başına getirilecek.

Katar Holding ismi, fonun Glencore'den Barcklays'a kadar bir çok şirkete yatırım yapmasının ardından uluslararası bir profil kazanmıştı, ancak bu isim şimdi uluslararası yatırımlarda Qatar Investment Authority (QIA) ismiyle değiştirilecek. Katar bu yıl QIA'ya yeni para aktarmayı ya da fondan para çekmeyi planlamıyor. Konuyla ilgili bir kişiye göre, QIA yeni yatırımları için gerekli fonu, varlık satışı veya yatırımlarından elde ettiği temettü gelirlerinden sağlayacak. QIA veya Al-Rumaihi konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Sovereign Wealth Fund Institute'ye göre, dünyadaki en büyük 9. devlet fonu olan Katarlı Fon'un, 250 milyar doların üzerinde varlığı bulunuyor. Fon geçtiğimiz yıl önümüzdeki 5 yılda ABD'ye 35 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını söylemiş ve New York'ta ofis açmıştı.