KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

FED yetkililerinin birçoğu Nisan ayında yaptıkları toplantıda, eğer ekonomi büyümeye devam ederse faiz artırımının uygun olacağı konusunda hem fikir oldular fakat koşulların zamanında oluşup oluşmadığı konusunda ayrık fikirdeydiler.

Fed'in 26-27 Nisan'da yaptığı toplantının bugün açıklanan tutanaklarında "Birçok katılımcı gelecek verilerin ikinci çeyrekte ekonomik büyümeyle tutarlı olması, istihdam piyasasının güçlenmeye devam etmesi ve enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine doğru ilerleme kaydetmesi durumunda komitenin Haziran ayında faiz artırım aralığını yükseltmesinin uygun olacağını" söylediği belirtildi.

Yetkililer, Haziran ayındaki toplantıyı işaret ederek, "genel olarak seçeneklerimizi açık bırakmak ve kararlarda esnekliğe devam etmemiz uygun olacaktır" dedi. 

Tutanaklara göre, bazı yetkililer piyasaların Haziran ayında faiz artırımı için henüz hazır olmadığını belirtti ve "komitenin ekonomik ve finansal gelişmelere nasıl cevap vermeyi planladığı konusunda, toplantılardaki iletişimin net olmasının önemini" vurguladı.

Birçok Fed yetkilisi, küresel risklerin azaldığını ancak yakından takip edilmesi gerektiğini belirtirken, bazı yetkililer küresel piyasaların yaklaşmakta olan Brexit referandumuna veya Çin'in döviz kuru yönetiminde beklenmedik gelişmelere karşı duyarlı olabileceğini ifade etti. Bazı yetkililer ise piyasaların Haziran için faiz artırım olasılığını aşırı derecede düşük gördüğünün altını çizdi.

Yine birçok yetkili görünümde aşağı yönlü riskler görmeye devam ettiklerini çünkü yurtiçi harcamalarındaki son zamanlardaki düşüşün, küresel ve finansal görünümde hala devam eden endişeler sebebiyle sürebileceğini söyledi. Komite Fed'in faiz artırımında veri dayanaklı hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve San Francisco Fed Başkanı John Williams'ın da dahil olduğu bazı yetkililer, son günlerde yaptıkları konuşmalarda piyasaların gelecek ayki faiz artırma olasılığını çok düşük gördüğü yönündeki endişelerini belirtmişti.

New York'ta Amherst Pierpont Securities LLC baş ekonomisti Stephen Stanley, "Yetkililer henüz Haziran'da faiz artırım kararı vermese de, kesinlikle insanların bunun gerçekten de bir olasılık olduğunu anlamalarını istiyor." dedi ve "Bana kalırsa piyasalar Haziran tahminlerini yükseltmeye devam edecektir." diyerek görüş bildirdi.

Fed yetkilileri 14-15 Haziran arası Washington'da tekrar bir araya gelecek ve Fed Başkanı Janet Yellen, her toplantı sonrası yaptığı gibi kararı basın toplantısında açıklayacak. 

Advertisement