Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen dolar karşısında, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin danışmanının gelecek yıl yapılması planlanan satış vergisi artışının ertelenmesine ihtiyaç olduğunu söylemesi ve bunun da ekonomik büyümeyi sürdürebilmek için hükümetin ihtiyacının altını çizmesi sonrası bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

Japonya para birimi, durgun çıkan Japonya perakende satışlar verisinin Başbakan Shinzo Abe'nin satış vergisi artışını erteleyeceğine ilişkin beklentileri güçlendirmesinin ardından, gelişmiş ülke para birimleri arasında en fazla kaybeden para oldu. Dolar, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günkü konuşmasında, önümüzdeki aylarda faiz artırımının uygun olduğunu söylemesi sonrası, G10 ülkeleri para birimerlinin biri hariç tümü karşısında güçlendi. Doların yükseleceği beklentileri ile açılan pozisyon sayısı, Fed yetkililerinden art arda faiz artırımını destekleyici yorumların gelmesinin etkis ile, geçen hafta, Kasım ayından bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Tokyo'da Sumitomo Mitsui Trust Bank Döviz satış ekip müdürü Yousuke Hosokawa, "Dolar-yen pozisyonlarında devam eden bir kısa pozisyon kapama işlemleri var," dedi ve "Sürpriz yoktu, ancak son yorumlar, zaten artan vergi ertelemesi ve ABD'de faiz artırımı spekülasyonunu destekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Yen dolar karşısında, Cuma günü yüzde 0.5 değer kazandıktan sonra, yüzde 0.9 düşerek Londra saati ile 06:51'de 111.26 seviyesine indi. Yen pazartesi günü 111.33'e kadar zayıflayarak 28 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Japon para birimi euro karşısında ypzde 0.8 düşerek 123.54 seviyesine geldi. ABD ve İngiltere'de finans piyasaları tatil nedeniyle kapalı.