Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, ABD'de tarım dışı istihdam Mayıs ayında 160 bin seviyesindeki beklentinin çok altında 38 bin arttı, işsizlik oranı ise yüzde 4.9 seviyesindeki beklentinin altında yüzde 4.7 düzeyinde gerçekleşti.

Bir önceki aya ilişkin tarım dışı istihdam verisi de 160 binden 123 bin seviyesine revize edildi.

ABD'de yaklaşık 6 yılın en kötü seviyesinde gerçekleşen tarım dışı istihdam, ABD büyümesine ilişkin endişeleri tekrar gündeme getirerek Fed yetkililerinin faiz artırımını ertelemesine neden olabilir. 

ABD'de tarım dışı istihdamdaki 38 bin artış Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviye ve geçtiğimiz ay daha önce 160 bin olarak açıklanan istihdam verisi de 123 bine revize edildi. Mayıs'ta tarım dışı istihdamda yaşanan artış Bloomberg'in derlediği ankete katılan analist ve ekonomistlerin en kötü beklentisinden dahi daha kötü gerçekleşti. İşsizlik oranıysa ABD'de işgücüne katılımdaki düşüşe bağlı olarak Kasım 2007'den bu yana en düşük seviye olan yüzde 4.7'ye geriledi.

İstihdama dahil olmanın yavaşlaması, yıl başındaki zayıf büyümenin ardından hanehalkı harcamalarında ve ekonomik büyümede iyileşmenin artması pek muhtemel gözükmüyor. Fed yetkilileri faiz kararını verirken, şirket karlarının gerilemesiyle ve küresel piyasaların zayıf seyretmesi nedeniyle işverenlerin işe alımlarda daha tedbirli davranmasını hesaba katacaktır.  

Bloomberg'in derlediği ankette Mayıs ayı istihdamında 160 bin seviyesinde artış bekleniyordu. 90 katılımcının beklentileri 90 bin ila 215 bin arasında değişiyordu. Nisan ayında daha önce 160 bin olarak açıklanan istihdam 123 bine revize edilirken, önceki 2 aya ilişkin yapılan toplam aşağı yönlü revizyonlar 59 bine ulaştı.

Veri öncesinde yorumda bulunan Standard Chartered kıdemli ekonomisti Thomas Costerg, "İkinci çeyrek büyümesine ilişkin iyimserliği olumsuz etkileyebilir. İstihdam piyasasına fazla umut bağlanıyor. İstihdamdaki artışın yavaşlaması ABD ekonomisinin sandığımızdan daha kırılgan olduğunu gösterir." dedi.

JPMorgan ABD baş ekonomisti Michael Feroli, "İstihdam büyümesindeki yavaşlama birçok sektöre yayılmış gibi gözüküyor. Veri büyümenin ivmesi ve görünüm hakkında bazı soru işaretleri oluşturuyor. Şunu söylemek çok kolay, bu veri Haziran'da bir faiz artırımını masadan kaldırıyor. Temmuz'da gerçekleşmesi için veride çok iyi bir toparlanma görmemiz gerekir" dedi.

İstihdam verisinde, inşaat, imalat ve madencilik istihdamında düşüş görüldü. Özel hizmet üreticilerinde işgücü büyümesi yavaşlarken, istihdam yalnızca 61.000 kişi arttı.

Saatlik kazançlar

Bugün açıklanan ABD verileri içerisinde parlak noktalardan biri işçi ücretleriydi. Ortalama saatlik kazançlar Nisan'daki yüzde 0.4 artışın ardından Mayıs'ta yüzde 0.2 yükseldi. Mayıs'taki artış beklentiye paralel gerçekleşirken, Nisan ayı verisi yüzde 0.3'ten yüzde 0.4'e revize edildi. Çalışan ücretleri Mayıs itibariyle son 12 aylık dönemde yüzde 2.5 arttı.