KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, eski Fed Başkanı Ben Bernanke ile Tokyo'da bir toplantı gerçekleştirdi. Abe, Bernanke'ye Japonya'nın deflasyondan çıkışını hızlandırmak istediğini söyledi. Abe'nin toplantıdaki sözleri, Japonya Başbakanı'nın yeni ekonomik teşvik uygulamaktaki kararlılığının altını çizmiş oldu.

Abe Salı günü gerçekleşen toplantı öncesinde, "Deflasyon çıkma yolunda ancak yarı yoldayız. Deflasyondan çıkış sürecimizi hızlandırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı. Abe'nin toplantıdaki açıklamaları, Ekonomi Bakanı Nobuteru Ishihara'ya bu ay teşvik önlemleriyle ilgili çalışma yapmasını istemesi öncesinde gerçekleşti. Abe ve Bernanke arasındaki toplantıya Maliye Bakanlığı'nda üst düzey yetkili olan Masatsugu Asakawa ve danışman Koichi Hamada da katıldı.

Daha sonra açıklamalarda bulunan Ishihara, teşvik paketinin boyutu konusunda bir ipucu vermedi. Ishihara, teşvik paketinin inşaat tahvilleriyle finanse edilebileceğini söyledi. Japonya hükümeti, düşük faiz ortamından tam anlamıyla faydalanmak istediğini belirtti.

Hamada, toplantı sonrasında, Bernanke'nin Abe'ye Abenomics olarak adlandırılan ve para politikalarını maliye politikalarıyla destekleyen politikalarına devam etmesini tavsiye ettiğini söyledi. Japonya'da Hükümet Sözcüsü Suga'ya göre, Bernanke, Abe'ye Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) para politikasını genişletmek için hala mesafe kaydedecek enstrümanlara sahip olduğunu söyledi.

Bernanke, Haruhiko Kuroda ile Pazartesi günü öğle yemeğinde buluştu. BOJ, bu görüşmelerin içeriği hakkında bir açıklama yapmadı. Görüşme, BOJ'un 3 haftaki toplantısı öncesinde gerçekleşirken, BOJ, yenin güçlenmesiyle bu yıl enflasyon, zayıf yatırım iştahı ve ücret artışlarında zorluk yaşayabilir.

Bernanke için, Japonya ekonomisinin karşılaşması muhtemel zorluklar ve politika seçenekleri hakkında görüş bildirmek yeni bir durum değil. Bernanke, 2003'te para ve maliye politikası yapıcılar arasında deflasyonu yenerek büyümeyi desteklemek için daha büyük çaplı bir kooperasyon çağrısında bulunmuştu.

Advertisement