Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC) yuan fiksinginde üç haftanın en güçlü artırımını gerçekleştirerek, G-20 zirvesi öncesi, yuanın dolar karşısında 6.7 seviyesini aşmasının önüne geçti.

PBOC, Çin'de işlem gören yuanın hareketlerini her iki yöne yüzde 2 ile sınırlayan referans yuan kurunu yüzde 0.11 artırarak 6.6872 seviyesine taşıdı. Çin'in yuanın dolar karşısındaki referans kurunu ardı ardına ikinci günde de artırması, piyasanın takip edileceğine ilişkin söze sadık kalınmadığı spekülasyonunu güçlendirdi. G-20 ekonomi liderleri 23-24 Temmuz tarihlerinde Çin'de bir araya gelecek. Toplantıda, liderlerin ülkelerin ekonomileri desteklemek için para birimlerini zayıflatmamaları gerektiğinin vurgulanması bekleniyor.

Çin'de işlem gören yuan, Pazartesi günü 2010 yılından bu yana ilk kez 6.7'yi kırmasından sonra Perşembe günü yüzde 0.06 artarak Şanghay saatiyle 11:11'de dolar karşısında 6.6756 seviyesinden işlem gördü.

Hong Kong DBS Group Holdings Ltd. ekonomisti Nathn Chow, “Yuan büyük bir ihtimalle birkaç hafta boyunca 6.70 seviyelerinde istikrar bulacaktır. Yakın zamandaki ciddi değer kaybına ilişkin beklentiler dikkate alındığında, PBOC'nin piyasayı istikrara kavuşturmak istemesi doğal” dedi.