Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro traderları Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı'na net bir mesaj veriyor: Para politikası çıkmaz sokağa girdi.

Dünyanın en fazla trade edilen Döviz çiftinin bu yıl ne yaptığına bakılırsa, 200 günlük hareketli ortalamanın 1.10 seviyelerinde takıldığı ve önemli paralar arasındaki en önemsiz hareketi yaptığı görülür. Aynı süre içerisinde Draghi ve AMB ise euronun değerini düşürecek hamlelerde bulunarak, eksi faizleri giderek daha aşağı çekti ve varlık alım programını genişletti.

Draghi'nin Perşembe günü “Hazırlıklı olmak, isteklilik, yeterlik” gibi kavramları vurgulayarak gelecek aylarda daha fazla teşvik sinyali vermesine karşın euro, önemsiz ölçüde hareket etti. Para politikasının giderek azalan etkisi, yerini ticari denge ve jeopolitik gibi diğer unsurlara bırakmasına neden oldu. Euro Bölgesi dış ticaret dengesi, rekor seviyedeki cari fazlanın euroyu destekemesiyle, pozisyonlarını son iki ayda yeniden ayarlayan euroda düşüş bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı.

Londra'da Manulife Asset Management (Europe) Ltd. traderı Chris Chapman, “Merkez bankasının döviz kontrolü için ne yapabileceği ve AMB'nin masaya başka ne koyabileceğine ilişkin bir yorgunluk hali var. Cari fazlanın tahminlerin aksine yüksek gelmesi de euroyu destekliyor” şeklinde görül bildirdi.