Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mizuho Securities Co.'ya göre doların yen karşısında geçitiğimiz iki hafta içindeki yükselişi, ABD parasının bu yıl gerçekleştirdiği, 2008 yılında Lehman Brothers Holdings Co.'nun çökmesinden bu yana yen karşısındaki en sert düşüşünü durdurmanın eşiğine getirdi.

Tokyo'da Mizuho baş Döviz stratejisti Kengo Suzuki, bu yıl iki başarısız denemenin ardından doların yen karşısında Ichimoku bulut grafiğine doğru tırmanmaya yakın olduğunu, ve başarması durumunda bunun ABD parasının uzun dönemli düşüşünün sonunu işaret edebileceğini belirtti.

Dolar, 2016 yılında yen karşısında Tokyo satiyle 12:43 itibariyle yüzde 12 aşağıda seyretti. ABD parası, Brexit kararı ardından güvenli varlık talebinin artmasıyla 24 Haziran'da 99.02 ile iki buçuk yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesini görmüştü. Dolar, traderların Fed'in bu yıl faiz artırımına gitme ihtmalini tekrar değerlendirmeleri ve ekonomistlerin Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) bu haftaki toplantısında ek teşvik açıklayacağı yönündeki beklentilerinin etkisiyle, Temmuz ayında kaydettiği Brexit sonrası kaybını geri aldı.

Suzuki, “Teşvik beklentisi ve ABD ekonomisindeki toparlanma gibi çeşitli unsurlar dolar/yeni (Ichimoku) bulutun üzerine taşıyabilir. Yenin geçtiğimiz yıldan bu yana yükselmesine neden olan petrol ve Çin gibi risk unsurları etkisini kaybediyor, bu nedenle tek yönlü yen değerlenmesinin sonuna geldiğimizi görmeyi umuyorum” dedi.