Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Fed'in politika yapıcıların faiz artırımına doğru ilerlediği sinyalini vereceği ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) bu haftaki toplantısında ek teşvik açıklayacağına ilişkin spekülasyonun etkisiyle, yen karşısında iki haftalık kazançlarını genişletti.

Yen, bu ay 16 önemli para arasında en kötü performansı gösterdi. Bloomberg anketine katılan 41 uzmandan 32'si BOJ'un 28-29 Temmuz toplantısında para politikasında genişlemeci önlemler alacağını tahmin ediyor. Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'na (CFTC) göre hedge fonları ve diğer önemli spekülatörlerin sekiz önemli para karşısında aldıkları net dolar pozisyonları zirveye tırmandı.

Tokyo'da FPG Securities Co. CEO'su Koji Fukaya, “Dolar, 2016 yılında faiz artırımı beklentilerini bir miltar artıran ABD'de iyileşen yatırımcı güveninden ve şirket karlarından destek buluyor. BOJ'un hayal kırıklığı riski yaratması ihtimali bulunmakla birlikte, ABD'ye ilişkin gelişmeler büyük bir ihtimalle doların aşağı yönlü risklerini sınırlayacaktır” şeklinde görüş bildirdi.

ABD Doları, Londra saatiyle 06:42'de yen karşısında yatay seyrederek 106.16 seviyesinden işlem gördü. Dolar, son iki haftada kaydettiği yüzde 5.6'lık kazancını korudu. Doların 10 önemli para karşısında değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.8 ile iki ayın en güçlü haftalık kazancını kaydetmesi ardından yatay seyretti.