Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo'dan Londra ve New York'a kadar önemli küresel merkezlerdeki Döviz işlemleri, para politikasına ilişkin olumsuzlukların yatırımcı endişelerini artırması nedeniyle, Nisan ayında biten altı aylık dönemde artış kaydetti.

Dünyanın en büyük forex piyasası olan İngiltere'de ortalama günlük hacim, Ekim ayından bu yana yüzde 5 yükselerek 2.21 trilyon dolar düzeyine geldi. İngiltere Merkez Bankası'na göre (BOE) döviz işlemlerindeki artışta, dolar/yen işlemlerindeki yüzde 27'lik yükseliş etkili oldu. Fed'in açıklamasına göre Kuzey Amerika'da döviz işlemlerindeki ortalama günlük hacim Ekim ayındaki 809 milyar dolardan 893 milyar dolara tırmandı. Japonya ve Avustralya'da ise spot piyasayı, forward kontratlarını, opsiyon ve swapları kapsayan toplam hacim sırasıyla yüzde 5.1 ve yüzde 6 arttı.

Analistlere göre Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve Fed'in kararlarının traderların yanlış yönlendirilmelerine neden olması döviz işlemlerindeki artışa katkı sağlamış olabilir. Politika yapıcıların geçtiğimiz ayki tahminlerinde göre sadece az sayıda Fed yetkilisi 2016 yılında merkez bankasından birden fazla faiz artırımı bekliyor.

Londra'da Toronto Dominion Bank döviz stratejisi birim yöneticisi Ned Rumpeltin, “Bu tamamen para politikasıyla ilgili. BOJ'un Nisan ayındaki politika toplantısında genişlemeci para politikasında yeni bir bölüm açacağına ilişkin ciddi beklentiler vardı. Bu umutlar sönünce, dolar/yendeki bütün uzun pozisyonlar önemli ölçüde baskı altına girdi” dedi.