Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’daki petrol tüketimi, düşük enerji fiyatların ekonomik büyümeye zarar vermesiyle, son altı yılın en yavaş hızında genişledi.

Krallığın petrol talebi 2016’nın ilk beş ayında günlük ortalama 24,000 varil yükselerek, verinin mevcut olduğu ilk yıl olan 2010’dan beri en yavaş hızında genişledi. Uluslararası Enerji Ajansı, bu yılın başlarında yükseliş tahmininde bulunmasının ardından, 2016 yılının tamamı boyuna Suudi Arabistan’daki talepte düşüş bekliyor.

JODI’nin veriyi takip etmeye başladığı 2002 yılından beri, benzin, gazyağı ve diğer rafine edilmiş ürünlerin tüketimi, günlük ortalama 22,000 varil düştü. BMI Research’ün 27 Temmuz’daki raporu, talebin hükümetin yakıt sübvasiyonlarını kesmesinin ya da kaldırmasının ardından dalgalandığını söyledi.

Dubai’de Emirates NBD PJSC emtia analisti Edward Bell, “Eğer petroldeki düşüş gelecek yıl da devam ederse ve hükümetler konjonktüre karşı mali önlemleri ekonomiyi desteklemede kullanma pozisyonunda değillerse, bölgeden petrol tüketiminin büyümesine dair büyük bir katkı göremeyeceğiz. “ diye görüş bildirdi.