Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:30'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, petrolün yenilenen küresel arz fazlalığı endişeleriyle Nisan'dan beri ilk defa varil başına 40 doların altına düşmesiyle enerji üreticilerindeki kargaşanın etkisiyle, rekor seviyeye yakın dalgalandı. Gelişen pyiasa varlıkları yaklaşık bir yılın zirvesine yükseldi.

S&P 500 Endeksi kazanç ve kayıplar arasında gidip gelirken, teknoloji ağırlıklı endeksler yükseldi. ABD petrol arama teçhizatları beşinci hafta da yükselmesiyle, petrol 40 doların altına geldi. Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların stres testinin işe yararlığına dair olan şüpheleriyle düştü. ABD hazine tahvilleri düşerek, 10 yıllık tahvil faizlerini yüzde 1.50'ye indirdi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, geçtiğimiz yıl Ağustos ayından beri en yüksek seviyesine sıçradı ve eşdeğer parar birimi endeksi Temmuz 2015'ten beri en yüksek seviyesine geldi.

Finans piyasaları, Fed New York başkanı William Dudley'in yatırımcıların merkez bankasının 18 içerisinde kaç faiz artırımına gideceğini hafif aldığını söylemesinden sonra, buna tepki verdi. Cuma günkü veri ABD büyümesinin beklentilerden daha düşük geldiğini göstererek, bu yıl olası faiz artırımı olasılığını yüzde 35'in altına düştü ve dolar Nisan'dan beri en büyük düşüşünü kaydetti. Şirket karları beklentilerin üstünde gelirken, petroldeki düşüş büyümenin yavaşlayacağı endişelerini yeniden canlandırdı.

Cleveland'ta Key Private Bank baş yatırım stratejisti Bruce McCain, "Biz karların bizim için neler yapabileceğini gözlerken, pyiyasa belirsiz bölgede seyrediyor." dedi ve "Büyüme verisi insanlara işlerin daha iyi olmadığını hatırlattı."diye konuştu.
S&P 500, gün içi rekor seviyesine ulaştıktan sonra, New York'ta saat 14:08 itibariyle yüzde 0.1 düşerek 2,171.60 seviyesine geriledi. Nasdaq 100 yüzde 0.3 yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 düştü. Avrupa hisseleri, bankacılık hisselerinin bir yıldan fazla sürenin en büyük sıçrayışını kaydetmesiyle birlikte, Ekim'den beri en büyük aylık kazancını kaydetmişti. Yine de Avrupa hisse senedi fonlarındaki çıkışlar ve hafif işlem hacmi ralliye olan güvensizliği gösterdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1,2 yükseldi. Tayvan, Türkiye ve Filipinler'deki endeksler yüzde 1'den fazla yükselirken, Endonezya hisseleri yüzde 2.8 sıçradı.

Sterlin, İngiltere imalatının Temmuz'da tahminlerden fazla daraldığını göstermesinin ardıondan yüzde 0.2 düşerek 1.3204 dolar seviyesin geldi.

Yen, geçtiğimiz hafta yüzde 4 düştükten sonra, yüzde 0.3 gerileyerek dolar başına 102.37 seviyesine geldi.
Petrol, Temmuz ayında yüzde 14 düştükten sonra, New York'ta yüzde 2.3 düşerek varil başına 40.66 dolara geldi.
Altın iki haftayı aşkın sürenin zirvesinden düştü.

(21:30'da güncellendi)