Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Japonya hisse senetlerinin 274 milyar dolar büyüklüğündeki teşvik paketinin detaylarının açıklanması öncesi değer kaybetmesi ve petroldeki düşüşün enerji ve emtia hisselerinde düşüşe neden olmasının ardından, son yedi günde ilk kez geriledi ve yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesinden geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Pazartesi günü 17 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapanmasının ardından, yüzde 0.4 düşüşle Tokyo saati ile 09:03'te 136.85 seviyesine geriledi. Ham madde ve sanayi kesimi hisse senetleribölge hisse senetlerinin gösterge endeksindeki düşüşlere öncülük ederken, enerji hisseleri de petrolün Pazartesi günü ayı piyasasına girmesi ve Nisan ayından bu yana ilk kez varil başına 40 doların altına inmesinin ardından geri çekildi. Japonya'da Topix Endeksi yatırımcıların dikkatini şirket karlarına vermesi ile birlikte yüzde 0.8 kaybetti ve Japonya hükümeti, güçlenen yen ve zayıf tüketim harcamalarının tehdidi altındaki ekonomiyi desteklemek için hazırladığı teşvik paketinin detaylarını açıklamaya hazırlanıyor.

Asya hisse senetleri, daha fazla küresel teşvik beklentileri ile Temmuz ayında Mart ayından bu yana en hızlı aylık yükselişini gerçekleştirdikten sonra bu rallisini daha da genişletti. Bölge hisse senetlerinin gösterge endeksi, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı sonrası kayıplarını geri aldı ve bu yıl yüzde 3.7 yükseldi. Petrolün Haziran ayındaki zirvesinden yüzde 20'nin üzerinde düşmesi (ayı piyasasına girmesi) suları bulandırıyor ve küresel ekonomik toparlanmaya ilişkin endişeleri artırıyor.

Sydney'de Rivkin Securities stratejisti James Woods, "Ham petroldeki düşüş muhtemelen beklentileri biraz olumsuz etekileyecek ve buna bağlı olarak bir miktar riskten kaçış hareketleri göreceğiz," dedi ve "Japonya'da Başbakan Shinzo Abe'nin açıklamalaı var ve 28 trilyon yenlik teşvik paketiindeki tedbirler açıklanacak. Bu durum bugün risk beklentilerini şekillendirecek" değerlendirmesinde bulundu.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 geriledi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 düştü. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi rekor zirveden yüzde 0.1 geri çekildi.