Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda bugün Maliye Bakanı Taro Aso ile gerçekleştirdiği toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Aso, Kuroda'yı teşvik paketi konusunda bilgilendirdiğini açıklarken, Kuroda, Aso'ya Japonya ekonomisinin ılımlı bir toparlanma içerisinde olduğunu söylediğini belirtti ve teşvik paketi konusunda Maliye Bakanı Aso'dan bilgi aldığını açıkladı.

Kuroda, BOJ'un geçen hafta attığı adımların hükümet ile sinerji etkilerinin bulunduğunu ve geçen haftaki adımların ekonomik belirsizlikler nedeniyle atıldığını söyledi.

Kuroda, deflasyonu sonlandırmanın Japonya Hükümeti ile ortak bir hedef olduğunu ve BOJ'un ekonomi için hükümet ile birlikte çalışacağını belirtti.

Hükümetin teşvik paketinin ekonomiyi destekleme etkisinin çok büyük olduğunu söyleyen BOJ Başkanı, mevcut parasal genişleme programının getiri eğrisini düşürdüğünü ifade etti.

Kuroda, Japonya'da kabinenin hesaplamalarına göre ekonomik paketin GSYİH'yi yüzde 1.3-1.4 düzeyinde desteklemesinin beklendiğini kaydetti.

BOJ'un Eylül toplantısında teşviklerini küçültüp küçültmeyeceğine yönelik bir soruya cevaben Kuroda, teşviklerin gözden geçirilmesinin ardından BOJ'un para politikasını daraltacağını düşünmediğini söyledi.

Kuroda, BOJ'un para politikasını "kapsamlı gözden geçirmesinin" 20-21 Eylül'deki toplantıdan önce tamamlanacağını söyledi. Kuroda, gözden geçirmenin yüzde 2 enflasyon hedefini yakalamayı amaçlayacağını söyledi.

Öte yandan, Maliye Bakanı Aso'nun ofisinden yapılan açıklamada, Maliye Bakanı'nın Kuroda'yı teşvik paketi konusunda bilgilendirdiği ve deflasyonu sonlandırmanın BOJ ile paylaşılan bir hedef olduğu mesajının verildiği kaydedildi.

Aso, 50 yıl vadeli tahvil ihraç etmenin düşünülmediğini ve 40 yıl vadeli tahvil ihracı konusunda karar verileceğini söyledi.