Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon Yeni, hükümet tarafından açıklanan ek harcamaların Başbakan Shinzo Abe'nin geçtiğimiz hafa söz ettiği miktarın küçük bir kısmını oluşturmasıyla, dolar karşısında üç haftanın en güçlü seviyesine tırmandı.

Yen, Japonya hükümetinin içinde bulunulan mali yıl için 4.5 trilyon yen (45 milyar dolar) ölçeğinde ek harcama açıklamasıyla,16 önemli paranın biri hariç tamamı karşısında değer kazandı. Açıklanan tedbirler, Başbakan Abe'nin ekonmoiyi desteklemek için geçtiğimiz hafta açıkladığı 28 trilyon yen büyüklüğündeki teşvik paketinin bir kısmını oluşturuyor. Hisse senedi piyasalarındaki düşüşte yatırımcıların daha riskli varlıklardan kaçınarak yen gibi güvenli varlıklara yönelmesinde etkili oldu.

Londra'da Canadian Imperial Bank of Commerce forex stratejisti Jeremy Stretch, “Mali paketin Japonya'nın hastalığını tedavi etmeyeceği ve deflasyondan kurtarmayacağı gerçeğinin kabulü söz konusu. Risk iştahının sert bir şekilde azaldığını ve düşük dolar/yeni destekleyecek güvenli varlıklara yönelim görüyoruz” şeklinde görüş bildirdi.

Yen, Londra saatiyle 10:33'te yüzde 0.7 değer kazanarak dolar karşısında 101.70 seviyesine tırmandı. Yen, erken işlemlerde dolar karşısında 101.46 seviyesine gelerek 11 Temmuz'dan bu yana görülen en güçlü seviyesini gördü.