Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, bankacılıktaki kayıpların genişlemesiyle, yatırımcıların karışık gelen gelirleri değerlendirmesiyle ve petrol fiyatlarının şirketlere zarar vermesiyle düştü.

Almanya'nın ikinci büyük bankası Commerzbank AG, bu yılki kar tahminini tutturamaması ve gelir tahmininde düşüş açıklamasının ardından yüzde 8.1 düşerek, bankacılık ölçütünü, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki 19 sektör grubu arasında en kötü performansa sürükledi. Dün petrolün ayı piyasasına girmesinin ardından Total SA ve Royal Dutch Shell Plc en az yüzde 1.1 düşerek, petrol şirketlerini aşağı çekti. Daimler AG ve Volkswagen AG, Almanya'daki yeni araba satışlarının Temmuz ayında düştüğünü gösteren veri sonrası, otomotik bağıntılı hisse senetlerindeki düşüşlere öncülük etti.

Stoxx 600, Londra'da saat 16:31 itibariyle yüzde 1.3 düşerek 335.52 puana geriledi. Hisse senetleri dün, yatırımcıların şüpheciliği, çoğu bankanın sermaye seviyelerini yeterli seviyede koruyabildiğini gösteren stres testine gölge düşürmesiyle gerilemişti. 

Guillermo Hernandez Sampere, "Bu düşük maliyet ortamında bankaların kar yaptığına dair pek bir güven ortamı yok." dedi ve "Petrol fiyatları birinci çeyreğin ana konusuydu ve tekrar geri döndü ancak durum hala değişmedi. Büyük ülkeler çok miktarda üretim yapmaya devam ediyor." diye konuştu.