Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin teşvik adımların yarattığı hayalkırıklığı sonrası yendeki güçlenmenin etkisiyle Japonya hisse senetlerine gelen satışlarla birlikte, küresel hisse senetlerindeki düşüşü takip ederek, kayıplarını ikinci güne taşıdı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 düşerek Tokyo saati ile 09:04'te 135.71 seviyesine indi. Japonya'da Topix Endeksi, hükümetin cari mali yılda ekstra 4.6 trilyon yenlik (45 milyar dolar) harcama yapacağını duyurmasının ardından yenin dolar karşısında Salı günü yüzde 1.5 değer kazanması sonrası yüzde 1.8 düştü. Riskten kaçınma eğilimi, ABD hisse senetlerinin son dört haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesine neden olurken, Avrupa hisse senetleri de geri çekildi ve petrol küresel büyümeye yönelik endişelere varil başına 40 doların altına indi.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. küresel yatırım stratejisti Shane Oliver, Abe'nin teşvik paketini işaret ederek, "Tüm beklentilerin ardından, bir hayalkırıklığıydı," dedi ve "Bu durum, ABD ve Avrupa'da dünkü tepkinin ardından, Asya hisse senetleri için bugün negatif olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Abe'nin teşvik paketi, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) exchange traded fonları (ETF) alımlarını ikiye katlayarak yıllık 6 trilyon yene çıkarırken, tahvil alımlarını sabit tutması ve politika faizini değiştirmemesinin ardından geldi. Japonya hisse senetleri, yendeki yükseliş ve BOJ'un daha önce görülmemiş büyüklükteki teşviği ve Abe'nin uyguladığı ekonomi programının (Abenomi) beklenen etkiyi göstermediği endişelerinden dolayı, gelişmiş ülkeler arasında en kötü düşüşlerden birini gösterdi.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.8 düştü. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 ve Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.2 geriledi.