Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) para politikasını gevşetmesinin ardından, yatırımcıların dikkatlerini Fed'in sonraki adımlarını tahmin edebilmek için bugün açıklanacak olan ABD istihdam verilerine çevirmesi ile birlikte yükseldi ve son dört haftadaki ilk haftalık kaybını biraz azalttı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 yükselerek Tokyo saati ile 09:01'de 135.46 seviyesine çıktı ve haftayı yüzde 0.7 kayıpla geçmeye yöneldi. Japonya'da Topix Endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın günlük exchange traded fonları (ETF) alımını artırmasının ardından yüzde 0.2 yükseldi. BOE, Perşembe günkü toplantısında, gösterge faizi rekor düşük seviyeye indirdi ve Brexit'in olumsuz etkilerini giderebilmek için bir teşvik paketi açıkladı. ABD'de Cuma günü TSİ 15:30'da açıklanacak olan Temmuz ayı tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg'şn anketine katılan ekonomistlere göre, artış göstermesi ve tekrar büyüme yoluna geri dönmesi bekleniyor.

Sydney'de CMC Markets Asia Pacifik Pty baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Bu adım, İngiltere'de son yedi yılın ilk faiz indirimi olmasına karşın, büyük ölçüde bekleniyordu," dedi ve "Piyasalar, ABD tarım dışı istihdam verisi ve bunun Fed'in hareketleri ve faiz üzerindeki olası etkileri öncesi bekle-gör modunda olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Asya hisse senetleri, Temmuz ayında Mart ayından bu yana en iyi aylık performansını göstermesini sağlayan ralli sonrası, İngiltere ve Japonya'da büyümeyi desteklemeye yönelik teşviklere karşın teklemeye başladı. Japonya'da Topix Endeksi bu yıl, yenin dolar karşısında Ocak ayında ilan edilen negatif faize ve geçen haftaki mali teşvik paketine karşın yükselmesinden dolayı yüzde 17 geriledi.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 ve Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.