Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:10'da güncellendi)

S&P 500 ve Nasdaq Bileşik Endeksi tüm zamanların zirvesine doğru yönelirken, dolar istihdam verisinin Bloomberg'in anketine katılan 89 ekonomistin tahminlerini aşmasının ardından 16 önemli para birimi karşısında güçlendi. Fed politikasına en hassas olan 2 yıl vadeli tahvil faizleri dört günde ilk defa yükseldi. Altın, petrol ve bakır geriledi.

Avrupa hisse senetleri hafif işlem hacminin etkisinde yükseldi. Traderlar, istihdam verisinin, perakende satışların ve sanayi üretimi verilerinin ekonominin yavaş küresel büyüme baskılarına dayanabileceğini desteklemesinin ardından, 2016 faiz artırım olasılıklarını yükseltti. Bloomberg'in derlediği veriye göre Fed'in bu yıl faiz artırma şansı yüzde 47 olarak görülürken dün bu oran yüzde 37'ydi.

New York'ta, Wells Fargo Investment Institute Darrell Cronk, "Genel olarak rakamlar iyi." dei ve "Bence bu Fed'i Eylül için masaya geri getirmez ancak daha fazla insanın iş gücüne katılması sağlıklı bir durum. Bu rakamların kıssası daha yüksek hisse senedi fiyatları, daha yüksek faiz ve daha yüksek dolar." diye konuştu.

İstihdam verisi, Haziran ayında 292,000'lik artışla beklentileri biraz farkla geçtikten sonra, Temmuz ayında 255,000'lik artışla Bloomberg anketine katılan tüm ekonomistlerin tahminlerini aştı. İşsizlik oranı ise, iş gücüne katılan insanların iş bulmalarıyla yüzde 4.9'da kaldı. Ücret artışı ise, Nisan'dan beri saatlik ortalama en büyük yükselişi gösterdi.

- Hisse senetleri

S&P 500, New York'ta saat 14:31 itibariyle yüzde 0.8 yükselerek, arka arkaya üçüncü kazancına yöneldi. Endeks, Şubat ayında 22 ayın düşüğünü gördükten sonra yüzde 19 ralli yaptı. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1.1 yükselerek bir yılın zirvesine çıktı. Goldman Sachs Group Inc. ve JP Morgan Chase & Co. finans şirketlerindeki kazançlara öncülük etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, işlem hacminin 30 günlük ortalamanın yüzde 30 altında olmasıyla yüzde 0.9 yükseldi. Hugo Boss AG, beklentilerden yüksek ciro açıklamasının ardından yüzde 7.2 yükseldi. Allianz SE, analist beklentilerini tutturamaması üzerine yüzde 1.9 düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.6 yükselerek, Ekim'den beri en uzun serisi olan dördüncü haftalık kazancına yöneldi.

- Para Birimleri

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki durumunu takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.5 yükseldi. Dolar, euro karşısında yüzde 0.4 yükselerek 1.1087 olurken, yen karşısında ise 0.6 güçlenerek 101.79 oldu.

- Emtia

Aralık vadeli altın, New York'ta yüzde 1.7 düşerek ons başına 1,344.40 dolara geriledi ve haftalık kazancını sildi. Bu seviyeden bir kapanış en aktif kontrat için 12 Temmuz'dan beri en büyük kayıp olacak.

Batı Teksas petrolü, hafta başında ayı piyasasına düştükten sonra bir ayı aşkın sürenin en büyük iki günlük kazancını kaydettikten sonra, New York'ta yüzde 2.1 kadar düştü.

Goldman Sachs Group Inc.'nin, bakır piyasasını maden arzının artması, düşük üretim maliyetleri ve hafifleyen talep büyümesinin etkisiyle arz fırtınası beklediğini açıklamasının ardından maden düştü.

 

(22:10'da güncellendi)