KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tahminlerin oldukça üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisinin etkilerini değerlendiren uzmanlar güçlü verinin Fed'in Eylül'de faiz artışı yapacağı anlamına gelmediğini belirtiyor.

Phillip Capital Yurtiçi Piyasalar Müdürü Oğuz Yılmaz Bloomberg HT'de Akıllı Para programında yaptığı açıklamada, Fed'in kararında veri sonrası ciddi değişiklik beklemediğini söyledi. 

Yılmaz, "Bu kadar kuvvetli veri gelmesine rağmen Fed'in hala elinin çok rahat olmadığını düşünüyorum. Fiyatlamalar 3-4 ay öncesinde iyi veriye agresif tepki verirken bu kez o kadar agresif tepki vermediğini görüyoruz" dedi.

Yılmaz, bu güçlü verinin Fed'in söylemlerinde değişikliğe neden olabileceğini ancak faiz artırımı konusundaki kararlarında şimdilik ciddi değişiklik yaratmayacağını belirtti.



Dolar/TL 'DE HAREKET

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan mail yoluyla yaptığı değerlendirmede verinin Fed'in Eylül'de faiz artıracağı anlamına gelmediğini söyledi. Erkan, "iyi verinin ihtimalleri beslemesi bakımından dolar lehine fiyatlamalara ağırlık kazandırabilir...Ancak istihdam iyileşmesi ABD ekonomisi için yeni bir durum değil. Biz beklentilerimizi uzun vadeli enflasyon görünümü ve küresel ekonomik konjonktüre bağlı olarak belirlemeye devam ediyoruz." açıklamasını yaptı. Erkan ayrıca gelen verinin Türkiye ve diper gelişmekte olan ülke piyasaları için olumsuz olduğunu aktardı.

ALB Forex Araştırma uzmanı Onur Altın da Bloomberg HT'ye kurda takip edilmesi gereken seviyeleri anlattı. Altın, "ABD verileri ekonominin giderek güçleneceğini gösteriyor..Dolar/TL'de ilk tepkiyle 3.01'ler görüldü, daha fazla yukarı hareket olması için 3.0150 aşılmalı. Bu seviye aşıldığında bir miktar daha yükseliş görülebilir" dedi.

ABD’de tarım dışı istihdam temmuzda 255 bin artarak 180 bin seviyesindeki beklentiyi geride bıraktı. Yüzde 4,8'e gerilemesi beklenen işsizlik oranı ise yüzde 4.9'da kaldı. Mayıs ayı tarım dışı istihdam verisi 11 binden 24 bine, haziran verisi 287 binden 292 bine revize edildi.

Fed'in takip ettiği ortalama saatlik ücretler ise temmuzda yüzde 0.3 artarak yüzde 0.2 seviyesindeki beklentiyi geride bıraktı.

Advertisement