Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Brezilya'da devlete ait petrol şirketi Petrobras üzerinden rüşvet almakla suçlanan eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın hükümetinde yer alan eski Ekonomi Bakanı Antonio Palocci gözaltına alındı.

Polis, Palocci'nin ülkenin önemli inşaat firmalarından Odebrecht yetkilileri ile "suç ilişkisi" olduğu gerekçesiyle Sao Paulo'da gözaltına alındığını belirtti.

Palocci'nin avukatı Jose Roberto Batochio, eski bakanın masum olduğunu iddia etti.

Savcılar, yolsuzluk skandalında Petrobras'tan ihale almak için 2 milyar dolardan daha fazla rüşvet verildiğini, bu rüşvetlerin bir kısmının iktidardaki İşçi Partisi dahil siyasi partilerin kasasına gittiğini öne sürdü.

Petrobras'ta yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle başlatılan "Araç Yıkama Operasyonu" olarak adlandırılan soruşturma çerçevesinde yargılanan Odebrecht firmasının eski başkanı Marcelo Odebrecht, mart ayında 19 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmış, inşaat firmasının eski yöneticilerinden Marcio Faria ve Rogerio Santos'un da Odebrecht ile aynı cezayı aldığı belirtilmişti.

Savcılık, eski Devlet Başkanı Lula da Silva'nın Petrobras üzerinden rüşvet almakla suçlandığı iddianameyi geçen hafta kabul etmişti.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in 2003-2010 yılları arasında Petrobras'ın başkanlığını yaptığı sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor.

Geçen yıl mart ayında başlatılan soruşturma kapsamında aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Bu süreçte Petrobras'ın eski genel müdürü Paulo Roberto Costa, 7,5 yıl hapse mahkum edilirken, eski Devlet Başkanı Lula da Silva, mart ayı başında soruşturmaya dahil edilmişti.