Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tarihi verilere bakılacak olursa, tahvil piyasası Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitmesine hazır görünüyor.

Vadeli kontratlara göre Fed'in 2016 yılı sonuna kadar çeyrek puan faiz artırımına gitme ihtimali yüzde 59 seviyesinde bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında ise, traderlar 2015 yılı sonuna kadar faiz artırımına gidilmesine yüzde 41 ihtimal veriyorlardı. Buna karşın üç aydan daha kısa bir süre sonra Fed, faizleri yaklaşık sıfır seviyesinden artırıma gitmişti.

Tahvil piyasasının fazi artırımına hazır olup olmadığı, politika yapıcılar için önemli bi soru işareti. Fed'in bu yıl faiz artırımına gitmemesi, merkez bankasının ekonomik verileri olduğu kadar traderların pozisyonlarını da dikkate aldığı yönündeki spekülasyonları tetikledi. Fed'in faiz artırımı ihtimalinin geçerli olduğunu tekrar etmesine karşın traderlar olası bir artırımı fiyatlama konusunda isteksiz davranıyordu. Buna karşın stratejistlere göre 2015 örneği traderların hazır olduklarını işaret ediyor.

New York'ta Charles Schwab & Co. baş tahvil stratejsti Kathy Jones, "Piyasa kesinlikle hazırlık yapıyor. Piyasa geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre daha hazır ve hazırlanmak için daha çok zaman var" dedi.