Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri ve tahviller, Fed Başkanı Janet Yellen'ın ABD ekonomisin ısınmasına izin verilebileceğini işaret etmesinin ardından düşerken, dolar önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı. Petrol düştü ve mısır yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bir ayın en düşük seviyesine indi ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları geri çekildi. Yellen'ın yorumlarının Cuma günü uzun vadeli ABD Hazine tahvillerinde satışları tetiklemesinin ardından, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore'de gösterge tahvil faizleri en az dört puan yükseldi ve Bloomberg Dolar Spot Endeksi yedi ayın zirvesine çıktı. Ham petrol, ABD'de üreticilerin aktif sondaj kuyusu sayısını artırmasının ardından son bir haftanın en düşük kapanışına yöneldi.

Yatırımcılar, dünyanın en büyük ekonomisinde faiz artırımının boyutu ve zamanlamasına ilişkin fikir sahibi olabilmek için ABD ekonomik verilerini ve Fed'in söylemini dikkatle takip ediyor.Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer Pazartesi günü bir konuşma yapacak ve aynı gün ABD'de sanayi üretimi verisi açıklanacak. Yellen Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin bir süreliğine ısınmasına izin vermenin resesyon döneminde meydana gelen hasarı giderebileceğine ilişkin "makul yollar" olduğunu söyledi ve bu açıklama, enflasyon merkez bankasının hedefine ulaşsa ya da bunu aşsa bile politikanın yavaş bir şekilde sıkılaştırma yönünde istekliliği işaret ediyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Group Corp. varlık yönetimi araştırmadan sorumlu başkan yardımcısı Vasu Menon, "Birkaç önemli küresel olay, yatırımcıları tedirgin tutuyor," dedi ve "Eylül ayı enflasyon ve konut inşaat, konut satışları ve sanayi üretimi verileri, Fed'in faiz artırım politikasına ilişkin işaretler için dikkatle izlenecek" şeklinde görüş bildirdi.

Euro Bölgesi'nde Pazartesi günü Eylül ayı tüketici fiyatları endeksi verisi açıklanacak. ABD için aynı veri Salı günü duyurulacak. Çin,Çarşamba günü açıklanacak olan üçüncü çeyrek büyüme verisi öncesi, para arzı ve kredi verilerini açıklayabilir. Bank of America Corp., Cuma günü Citigroup Inc. ve JPMorgan Chase & Co.'nun beklenenden daha iyi kar açıklamasınına rdından, bugün finansal sonuçlarını açıklayacak.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:03'te yüzde 0.4 aşağıda seyrediyorduç