Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

İstanbul’da düzenlenen Enerjinin Geleceği Konferansı’nda düşük karbonlu ekonomiye dönüşümün yolunun girişimcilik ve yenilikçilikten geçtiği vurgulandı.

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, küresel ısınmayı 2 derece altında tutmak için 2015 ile 2030 arasında enerji sektörünün 37.9 trilyon dolar harcama yapılması gerektiğini söyledi. Düşük karbonlu bir geleceğe ilerlediğimizi vurgulayan TÜSİAD Başkanı’nın sözlerine destek veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Hasan Çelik ise “Güçlü bir geleceğin kapılarını açmamız için iki anahtara ihtiyacımız var, bunlardan birisi girişimcilik, diğeri de yenilikçilik,” diye konuştu.

Paris Merkezli Hello Tomorrow ile Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından İstanbul’da düzenlenen konferansa Türkiye ve dünyadan iş dünyası, akademi ve startuplardan 600’ün üzerinde kişi katıldı.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı ve Sabancı Üniversitesi IICEC Yönlendirme Kurulu Fahri Başkanı Dr. Fatih Birol’un da bir video mesaj gönderdiği konferansta, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, Fransa Başkonsolosu Bertrand Buchwalter birer konuşma yaptı. Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler, Sanko Enerji Grubu CEO’su Adil Tekin ile Boston Consulting Group’un Senior Partner ve Boston Consulting Group Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki enerji çalışmaların yöneticisi Harald Rubner’in yanı sıra Fiba Holding Başkanı Murat Özyeğin, Mynet, Galata Business Angels ve Endeavor Türkiye Başkanı Emre Kurttepeli, Endeavor Türkiye Yonetici Direktörü Didem Altop, Pronet CEO’su Alp Saul, Vispera CEO’su Aytül Erçil, Revo Capital Yönetici Direktörü Cenk Bayrakdar ile Türkiye Teknoloji Transferi Hızlandırıcı (TTH)’nin iş geliştirme lideri Doğan Taşkent de konferansın katılımcıları arasındaydı.

Enerji, uzay, havacılık ve sağlık stratejik sektörler

Bakan Yardımcısı Dr. Hasan Ali Çelik, hükümet olarak, girişimci havuzunu genişletmeye büyük önem verdiklerini ancak genişleyen bu havuz içinde, yenilikçilikle girişimciliği kaynaştıran kişilerin, yani tekno-girişimcilerin sayısını artırmanın önemine işaret etti. Hükümetin Ar-Ge Reform Paketi’nde Tekno-girişim ile ilgili destek programının şartlarını daha da iyileştirdiklerini kaydeden Çelik, risk ve girişim sermayesi fonları ile melek yatırımcılık gibi alternatif finansman modellerini yaygınlaştırmak, temel öncelikler arasında yer aldığını da ifade etti.

Enerji, uzay, havacılık, sağlık gibi sektörleri stratejik gördüklerini kaydeden Çelik, büyük veri, nesnelerin interneti, sensor teknolojileri ve robotik teknolojiler gibi alanlarda hükümetin ciddi bir atılım yapmayı hedeflediğini de ifade etti.

Düşük karbonlu gelecek

Enerji sektörünün bir dizi sorunla karşı karşıya olduğunu söyleyen TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, dünyada bir milyar insanın enerjiye ulaşamadığını ancak tahminlere göre 2060 yılına kadar enerjiye talebin ikiye katlanacağını kaydetti.
“Bizi düşük karbonlu bir geleceğe taşıyacak yeni iletim sistemleri ve üretim tesislerine ihtiyacımız var” diyen Başaran-Symes, bu dönüşümün kolay olmayacağını, uzun dönemli ve yüksek maliyetli olacağına da dikkat çekti. Dünya Enerji Ajansı’nın tahminlerini hatırlatan Başaran-Symes, geçen yıl yapılan bir tahmine göre küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmak için 2030’a kadar 37.9 trilyon dolarlık yatırım gerektiğini aktardı. İyimser olmak için güçlü sebepler olduğunu da ifade eden Başaran-Symes, yenilenebilir enerjinin yatırımlarının 2011 yılından beri toplum yatırımların yarısını geçtiğine vurgu yaptı. Bu süreçte enerji sektöründeki girişimcilerin hayati bir rol oynayacağını da ifade eden TÜSİAD Başkanı, teknolojiyle barışık ve girişimci gençlerin enerjideki bu dönüşüme liderlik edeceğini söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Yönetici Direktörü Fatih Birol ise video mesajında temiz enerjinin artık bir ahlaki değer olmanın ötesine geçerek, şirketler için zorunluluk haline geldiğini vurgulayarak, Hello Tomorrow’un bir araya getirdiği startupların önemli ve dinamik rolüne dikkat çekti. Birol, “İnanıyorum ki Türkiye, genç, dinamik ve teknolojiyle dost nüfusu ile girişimci ruh ve büyüyen startup altyapısıyla enerjideki dönüşümümde lider rol oynamaya hazır,” diye konuştu.

Konferansa Türkiye ve dünyanın birçok yerinden katılan enerji odaklı startuplar da sunumlar yaparak, bu alanda gerçekleştirdikleri ürün ve hizmetler ile enerjideki dönüşüme verdikleri katkıları da anlatma fırsatına kavuştu.